Doua acte normative aflate acum pe masa Guvernului si a Camerei Deputatilor, modificarea Ordonantei 195/2005 si a Legii 24/2007, pot salva spatiile verzi. Astfel, wc-urile publice din parcuri nu mai pot fi transformate in terase si restaurante de fit
Doua acte normative aflate acum pe masa Guvernului si a Camerei Deputatilor, modificarea Ordonantei 195/2005 si a Legii 24/2007, pot salva spatiile verzi. Astfel, wc-urile publice din parcuri nu mai pot fi transformate in terase si restaurante de fite, in paduri nu vor mai aparea vile de lux, pe spatiile verzi nu vor mai rasari cartiere rezidentiale, iar constructiile ilegale vor fi desfiintate. Suna pompos, dar odata legile aprobate si publicate in Monitorul Oficial, nici o autoritate nu va mai avea vreo scuza in a le aplica.


Peste jumatate din spatiile verzi au fost defrisate in ultimii ani, mai bine de un milion si jumatate de copaci au fost secerati numai in Capitala. Multe avize au fost date de edili pe motiv ca Legea mediului are multe lacune si permite fie construirea pe spatiul verde, fie transfomarea parcurilor in zone construibile. De doua zile, situatia incepe sa se schimbe. Campania Jurnalului National de salvare a spatiilor verzi incepe sa aiba rezultate. Primul pas a fost facut marti in Senat, cand a fost adoptata propunerea legislativa initiata de senatorul Marius Marinescu pentru modificarea Legii 24 din 2007. Astfel, a fost interzisa emiterea autorizatiilor pentru constructiile si amenajarile pe orice tip de spatii verzi prevazute in planul urbanistic general.Aceasta propunere reglementeaza administrarea spatiilor verzi din zonele urbane unde sunt admise doar lucrarile pentru punerea in valoare a parcurilor si a echipamentelor de agrement.


UN PAS SPRE NORMALITATE. Initiativa legislativa defineste spatiile verzi ca fiind parcurile, scuarurile, aliniamentele plantate in lungul bulevardelor si strazilor, terenurile libere neproductive din intravilan (mlastini, stancarii, pante, terenuri afectate de alunecari, saraturi care pot fi amenajate cu plantatii).


"Initiativa va fi supusa aprobarii si in Camera Deputatilor, sper ca va trece fara nici o problema. Pe langa faptul ca nu se va mai putea ridica nici o constructie in zonele verzi, toate amplasamentele neautorizate vor fi demolate si terenul se va aduce la starea initiala, cheltuielile fiind suportate de proprietarul amplasamentului", ne-a declarat Marius Marinescu, senator PC.


Cu alte cuvinte, daca si deputatii vor fi de acord cu aceasta initiativa, toate wc-urile care au devenit restaurante de fite in majoritatea parcurilor, in special in Capitala, toate constructiile ilegale de pe marginea malurilor lacurilor vor fi dezafectate, conform actului normativ.


In paralel, astazi in sedinta de guvern va fi discutata si modificarea articolului 71 din Ordonanta 195/2005 care prevede interzicerea schimbarii destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi prevazute in documentatiile de urbanism.


"Sunt aproape sigur ca Guvernul va modifica ordonanta. Practic nici o zona verde nu va mai putea fi transformata in altceva, nu se va mai putea construi in parcuri. Daca astazi va fi aprobata, iar joi publicata in Monitorul Oficial, atunci toate proiectele de pe ordinea de zi a sedintei de vineri a Consiliului General al Capitalei care se refera la distrugerea unor zone, cum ar fi Parcul Circului, nu vor mai putea fi aprobate", ne-a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.


"Este un mare succes al presiunilor pe care le-a exercitat si societatea civila prin adresele facute la Ministerul Mediului, Guvern, Romsilva. Articolul 71 din Ordonanta 195/2005 care urmeaza a fi modificat a fost de la inceput cauza distrugerii zonelor verzi si exemple sunt multe: Parcul Bordei, Parcul Central de la Ramnicu-Valcea, Parcul Buftea, Prisaca Dornei", ne-a spus Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Eco-Civica.


EXPROPRIERE. Mai mult, pentru salvarea Parcului Bordei, un caz aparte, sunt doua initiative in derulare, si anume cererea adresata Guvernului de edilul Sectorului 1 de a declara Parcul Bordei drept utilitate publica, astfel Costica Constanda, proprietarul terenului, putand fi despagubit. Si la Senat mai este o propunere legislativa initiata de Ion Iliescu si Marius Marinescu cu acelasi subiect.
Copaci taiatiDoar in ultimele zile au fost secerati in Bucuresti aproximativ 30 de arbori. Pe Soseaua Giurgiului nr. 126 din Sectorul 4 al Capitalei au fost taiati sase copaci pentru amenajarea unui restaurant. De asemenea, pe Soseaua Oltenitei nr. 129 din acelasi sector au fost defrisati peste 20 de pomi, pe spatiile respective administratia locala punand borduri. Oamenii din zona ne-au declarat ca nu era necesara defrisarea pentru ca arborii erau pe acelasi nivel cu stalpii de iluminat public care au ramas in acelasi loc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.