Exista putine filme care sa fi marcat atat de puternic cinematograful, incat un intreg gen sa fie periodizat in functie de data aparitiei lor. „Nasul“, regizat de Francis Ford Coppola, este unul dintre ele, povestile cu mafioti americani
Exista putine filme care sa fi marcat atat de puternic cinematograful, incat un intreg gen sa fie periodizat in functie de data aparitiei lor. „Nasul“, regizat de Francis Ford Coppola, este unul dintre ele, povestile cu mafioti americani impartindu-se practic in doua: inainte si dupa „Nasul“.

„Nasul“ este unul din acele filme care au schimbat fata cinematografului. Ecranizand povestea despre lumea interlopa italo-americana din America anilor '40-'50, Coppola a redefinit povestea cu gangsteri, pana atunci gen secundar si nu prea onorabil, in care personajele faceau risipa de expresii fioroase si priviri sfredelitoare, ramanand insa plate si prea putin interesante ca structura psihologica. „Nasul“ a oferit o perspectiva mai profunda asupra a ceea ce inseamna o organizatie mafiota, onoarea intre infractori, relatiile de familie si adevaratele proportii ale jocurilor de interese. Filmul este povestea lui Vito Corleone si a familiei sale. Don Vito Corleone este un cap mafiot caruia i se datoreaza supunere si respect, suficient de puternic pentru a deschide calea comertului cu heroina in America s au pentru a obtine roluri de cinema protejatilor sai mai mult sau mai putin talentati. In „Nasul“- partea I, Corleone este deja un om batran, ale carui afaceri urmeaza sa fie preluate in curand de unul din cei trei fii ai sai. Cel mai probabil acesta ar urma sa fie Sonny, temperamental si indraznet, dar el este ucis intr-o ambuscada de o familie mafiota concurenta. Fredo, mijlociul, nu este prea inteligent, deci conducerea va fi preluata de mezinul Michael. Michael este proaspat intors din al Doilea Razboi Mondial, plin de decoratii si dornic a se tine cat mai departe de afacerile familiei. Filmul se concentreaza pe aceasta transmisiune de mostenire in lumea interlopa, fiind in egala masura o cronica a modului in care un individ, initial onest, sufera transformari capitale sub influeta mediului in care traieste, ajungand in final sa abdice de la principiile sale. Filmul reuseste sa fie inspaimantator atat din cauza povestii excelent scrise si documentate, cat mai ales datorita jocului excelent al actorilor, care sunt toti, fara exceptie, absolut remarcabili.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.