Ministrul, suspectat de trafic de influenta in dosarul Ciorba - Muresan
CAB va decide astazi daca-l aresteaza preventiv pe MuresanProcurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, l-a sesizat ieri pe seful statului sa ceara urmarirea penala fata de actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, acuzat de trafic de influenta in acelasi dosar in care fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, este acuzat de complicitate la cumparare de influenta.
Potrivit comunicatului Parchetului General, Remes este acuzat de savarsirea infractiunii de trafic de influenta in dosarul nr. 157/P/2007 instrumentat de procurorii anticoruptie, sesizarea presedintelui fiind realizata in conformitate cu ultimele modificari ale Legii privind raspunderea ministeriala, puternic controversata saptamana trecuta.
Ioan Avram Muresan a fost retinut sambata de procurorii anticoruptie, in urma perchezitiei facute asupra casei sale din Firiza, o zona de agrement de langa Baia Mare. El a fost transportat la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie, unde a fost audiat pana duminica in jurul pranzului.
Duminica seara, Tribunalul Bucuresti a respins insa propunerea procurorilor de arestare preventiva a fostului ministru, acuzat de savarsirea a doua infractiuni de complicitate la cumparare de influenta, hotarand cercetarea acestuia in libertate cu interdictia de a parasi tara in perioada cercetarilor. Procurorii anticoruptie au facut imediat recurs, dar judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au amanat judecarea cauzei pana astazi.┼×paga: 100 litri de palinca, 15.000 euro si un Q7Potrivit documentelor de la dosar, Decebal Traian Remes urma sa-l sprijine pe Gheorghe Ciorba sa castige trei licitatii, organizate de directii aflate in subordinea ministerului. Procurorii sustin ca luna trecuta Muresan ar fi intervenit pe langa Remes in scopul sprijinirii SC Construct Europrompt SRL Satu Mare, care participa la o licitatie de lucrari organizata de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Valcea. Pentru a obtine sprijinul ministrului, omul de afaceri urma sa dea produse alimentare in valoare de 1.500 lei si suma de 15.000 de euro. "In aceeasi perioada, Ioan Muresan a acceptat promisiunea oferirii unui autoturism de catre omul de afaceri Gheorghe Ciorba, tot pentru Remes, in legatura cu alte doua licitatii de lucrari, aflate in curs de derulare la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Ramnicu Valcea, aflat in subordinea Ministerului Agriculturii", se arata in dosarul prezentat instantei si citat de NewsIn. Autoturismul pe care omul de afaceri Gheorghe Ciorba a promis ca il va oferi, prin intermediul lui Ioan Avram Muresan, demnitarului caruia ii ceruse sa-l favorizeze la licitatii era un Q7, iar produsele in valoare de 1.500 de lei sunt 100 de litri de palinca, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.
Acuzatiile din dosar se bazeaza, potrivit procurorilor, pe declaratiile omului de afaceri Gheorghe Ciorba si ale altor doi martori, Marin Gheorghe Ciorba si Florica Alec, dar si pe notele de redare ale convorbirilor telefonice si discutiilor interceptate in baza unei autorizatii emise de Tribunalul Bucuresti.Judecat deja pentru deturnare de fonduriFostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, este deja judecat intr-un dosar pentru deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si fals intelectual. Urmatorul termen al procesului, care este judecat la Tribunalul Bucuresti, este stabilit pentru 29 octombrie.
Procurorii anticoruptie au stabilit faptul ca invinuitul Ioan Avram Muresan a schimbat, prin Ordinul ministerial 155 din 23 decembrie 1999, destinatia fondului de contrapartida constituit din contravaloarea in lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Guvernului Statelor Unite, in suma totala de peste 29 miliarde de lei.
De asemenea, s-a retinut faptul ca invinuitul Ioan Avram Muresan, in calitatea sa de ministru al Agriculturii si Alimentatiei, ar fi intocmit un raport in numele reprezentantilor SC Sunoil SRL Ramnicu de Jos, fara a exista vreo cerere din partea acestora, prin care solicita amanarea termenului de restituire a unui imprumut de 5.000 tone ulei dat de Agentia Nationala a Rezervelor de Stat pe baza unui alt raport avizat si intocmit de acuzat.
In aceeasi cauza au mai fost trimisi in judecata fostul director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Dan Jiga, fostul secretar general adjunct si consilier personal al ministrului Agriculturii si alimentatiei, Enea Ioan Truta, si fostul director al Directiei Generale de Integrare Europeana si Cooperare Internationala din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Silvia Capitanu.