Din 13 martie 2007, activitatea Bibliotecii Judetene Satu Mare a fost blocata de Federalcoop Satu Mare, o entitate economica a fostei Uniuni judetene a cooperativelor de consum, in spatele careia graviteaza un grup transpolitic si transetnic de aface
Din 13 martie 2007, activitatea Bibliotecii Judetene Satu Mare a fost blocata de Federalcoop Satu Mare, o entitate economica a fostei Uniuni judetene a cooperativelor de consum, in spatele careia graviteaza un grup transpolitic si transetnic de afaceristi din Satu Mare. Miza o constituie cele cinci milioane de euro, valoarea imobiliara a cladirii din str. Decebal nr.2, unde, pe o suprafata de peste 900 de metri patrati se afla sediul Bibliotecii Judetene Satu Mare.
Pe un document fals si agramat conceput, atribuit presedintelui Republicii Socialiste Romania, Nicolae Ceausescu, de care Monitorul Oficial habar nu are, a fost intabulat de catre Federalcoop dreptul de proprietate asupra cladirii ce adaposteste Biblioteca Judeteana. Totul printr-o sentinta judecatoreasca semnata la 1 noiembrie 2005 de judecatorul Ioan Petruca, cunoscut publicului pentru implicarea in cazul Hotelului Dacia, unde actionarii acestui loc au fost devalizati de drepturile lor.
Decretul lui Ceausescu falsificat
Pe 11 septembrie 2007, directorul Bibliotecii Judetene Satu Mare, Voicu D. Rusu, a inaintat Tribunalului Satu Mare o Exceptie de Nelegalitate de Ordine Publica privind Hotararea nr.9/1982 a Consiliului de Ministri al Republicii Socialiste Romania si Decretul Prezidential nr.20/1982. Pe baza acestor doua documente contestate si a inscrierii efectuate in Cartea Funciara nr.37157 din 01.07.1993, Federalcoop a obtinut dreptul de proprietate asupra cladirii ce adaposteste Biblioteca Judeteana.
Asa-zisul Decret Prezidential semnat de Nicolae Ceausescu, purtand mentiunea "secret de serviciu", nr. 20 din 27 ianuarie 1982 (vezi facsimil), contine greseli gramaticale si de redactare de neinchipuit pentru regimul ultrabirocratic al dictatorului comunist Ceausescu. Documentul, care a fost o proba grea pentru aprobarea unui fals de proportii, incepe cu "DECERT" si se sfarseste cu "Presedintele Republicii Socialiste Romania". Acelasi document transmis la 26.09.2007 de Guvernul Romaniei - Secretariatul General, sub semnatura lui Valentin Popescu, are greselile gramaticale si de continut corectate, precum si alt format de redactare si tehnoredactare. Cele doua documente nu au, insa, semnatura lui Nicolae Ceausescu pentru simplul motiv ca nici semnatura, nici documentul nu exista. Conform unei informari solicitate de Biblioteca Judeteana Satu Mare, Regia Autonoma "Monitorul Oficial" scrie negru pe alb, la 05.05.2003, ca Decretul Prezidential nr. 20/27.01.1982 "nu a fost publicat in Buletinul Oficial al Romaniei", iar Monitorul Oficial se afla "in imposibilitatea de a va pune la dispozitie o copie dupa acesta". E greu de explicat cum un functionar al Guvernului Romaniei, Valentin Popescu, a putut trimite o copie a unui Decret Prezidential care nu exista.
Aplicare gresita a unei Hotarari de Guvern
Cei de la Biblioteca Judeteana Satu Mare aduc si alte argumente prin care sa obtina retragerea dreptului de proprietate al Federalcoop Satu Mare asupra cladirii din str. Decebal nr. 2. Ei afirma ca celalalt document care a "motivat" cererea de proprietate a Federalcoop, HG nr.9 din 18.01.1982, trebuie reanalizat de Tribunalul Satu Mare. Acest act oficial a fost dat cu aplicarea gresita a unei norme imperative din Legea nr.244/1995, potrivit careia transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor se face prin Hotarare a Consiliului de Ministri, si nu de presedintele Republicii Socialiste Romania. Nicolae Ceausescu, in calitatea sa de presedinte al tarii, nu avea atributii in sensul transmiterii dreptului de proprietate cu privire la constructii si terenuri proprietatea Statului, stabilite prin Constitutie sau prin legi speciale. Uniunea Judeteana a Cooperativelor de Consum si Credit (UJCC) din perioada comunista, care a inchiriat doar etajul imobilului din str. Decebal nr.2, nu a obtinut nici semnatura lui Nicolae Ceausescu pe un decret prezidential, nici semnatura primului-ministru al acelei epoci, asa cum o cerea Legea 244/1955. Urmasii nomenclaturistilor comunisti, Federalcoop, incearca prin fals grosolan sa arunce cartile si cititorii in strada, doar-doar vor pune mana pe cele cinci milioane de euro, cat ar face cladirea ce adaposteste Biblioteca Judeteana.
Dupa 35 de ani, Biblioteca aruncata in strada
Imobilul situat pe str. Decebal nr.2, in suprafata de 3553,15 mp, inscris in CF nr.4 top.513/3, a fost construit in anul 1901 de catre "Prima Cassa de Economii din Satmar - societate anonima". In anul 1947, proprietarul constructor fuzioneaza cu Banca de Agricultura si Casa de Pastrare din Cluj", proprietatea asupra imobilului fiind transferata bancii din Cluj. Statul roman devine proprietarul imobilului prin nationalizare, in anul 1960, administratorul direct fiind Municipiul Satu Mare. In 1972, cu ocazia organizarii unor evenimente inchinate aniversarii a 1000 de ani de existenta a orasului Satu Mare, in baza Hotararii Comitetului executiv al Consiliului Popular Judetean si al Municipiului Satu Mare, Biblioteca Judeteana Satu Mare ocupa parterul constructiei de pe str. Decebal nr.2, in calitate de chiriasa. Etajul imobilul a fost dat in chirie UJCC Satu Mare. La 29 octombrie 1981, UJCC Satu Mare solicita cumpararea imobilului de la stat. Nici nomenclatura comunista de atunci n-a fost de acord ca Biblioteca sa fie alungata din centrul orasului, drept urmare nu a aprobat nici un document legal petnru ca UJCC sa devina proprietarul cladirii din str. Decebal nr.2. Dupa 35 de ani, Biblioteca e sechestrata si aruncata in strada.
Sechestru pe sala de lectura
Doua lacate uriase puse pe sala de lectura a Bibliotecii Judetene Satu Mare atrag atentia celor ce trec pe strada Decebal la nr.2.
Misterul e dezvaluit de o hartie pe care stau scrise urmatoarele: "Incepand cu data de 13 martie 2007, Federalcoop a blocat activitatea Bibliotecii Judetene Satu Mare prin evacuarea Salii de lectura si a sectiei de prelucrare informatizata, care au fost inchise si sigilate de un executor judecatoresc".
Practic, in acest moment, Biblioteca nu mai poate oferi decat 10% din cele aproape 400.000 de unitati de fond, carte si periodice. Serviciul de prelucrare a informatiilor, de evidenta si achizitii e sechestrat. Toata informatizarea bibliotecii e picata. Se lucreaza doar cu creionul si hartia, in conditiile in care Biblioteca Judeteana Satu Mare a fost a patra biblioteca din tara care a introdus un sistem de informatizare. Fara informatizare, nu pot fi facute achizitii si nici nu poate fi actualizat catalogul de servicii. In birourile bibliotecarilor, din lipsa de spatiu, sute de carti zac la podea. Biblioteca a trebuit sa reduca ritmul de achizitii pentru ca nu are unde sa depoziteze cartile si, de asemenea, nu le poate procesa in sistemul informatic. Despre Internet, in aceste conditii, nici nu poate fi vorba. Consiliul Judetean Satu Mare a aprobat anul acesta 800 de milioane lei vechi pentru achizitiile de carte ale Bibliotecii Judetene Satu Mare, bani care nu au putut fi cheltuiti pentru ca nu e loc de depozitare pentru carti. Intr-o tara in care Ministerul Culturii si Cultelor da pentru toate cele 42 de biblioteci din tara noua miliarde de lei vechi, Consiliul Judetean Satu Mare da 10% din bugetul pe tara unei biblioteci care nu poate sa cumpere carti din lipsa de spatiu de depozitare. "Cartile sunt sigilate pentru ca tot am sperat din martie sa se rezolve situatia bibliotecii, atata vreme cat Federalcoop a intrat in posesia acestei cladiri printr-un fals evident. Noi speram ca documentele Federalcoop sa fie anulate", ne marturiseste cu tristete directorul Voicu D. Rusu.
Promisiunile lui Tariceanu
In luna iulie a acestui an, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a promis la Satu Mare ca va sustine din fonduri guvernamentale constructia unui nou sediu pentru Biblioteca Judeteana.
Seful liberalilor l-a insarcinat pe ministrul Ovidiu Silaghi (foto), satmarean de origine, sa se ocupe personal de demararea acestui proiect. Au trecut patru luni de zile, a trecut fara nici o urmare si promisiunea liberalilor.
Poetul George Vulturescu, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu National Satu Mare, i-a inmanat primului-ministru un memoriu despre situatia dramatica cu care se confrunta Biblioteca Judeteana Satu Mare, documentele care dovedesc falsurile prin care Federalcoop a pus mana pe imobilul din str. Decebal nr.2, precum si o lista de semnaturi pentru sustinerea cauzei Bibliotecii Judetene Satu Mare. Tariceanu s-a aratat extrem de surprins la aflarea vestii ca Biblioteca e sechestrata si inchisa publicului. El a declarat ca e pentru prima oara cand i se relateaza aceasta situatie. Cu adevarat interesant de aflat pentru seful liberalilor e faptul ca cel care a pus lacatele pe Biblioteca a fost chiar presedintele Federalcoop, un cunoscut membru al PNL Satu Mare. Tariceanu a iesit rapid din incurcatura afirmand ca rezolvarea acestei probleme e extrem de simpla. In acest sens, el l-a insarcinat pe ministrul pentru Intreprinderi mici si mijlocii, Comert, Turism si Profesii liberale, Ovidiu Silaghi, satmarean de origine, sa se ocupe in mod special de o constructie noua pentru biblioteca. Tariceanu a calculat in fata celor prezenti la intalnirea de la Satu Mare fondurile guvernamentale necesare unei investitii pentru ridicarea unui imobil de 4000 mp. Dupa calculele lui Tariceanu, investitia pentru biblioteca a fost evaluata la suma de 2,4 milioane de euro. Primul-ministru le-a cerut oficialitatilor locale sa identifice o suprafata de teren de aproximativ 1000 mp pe care sa fie construita o biblioteca moderna cu patru nivele, cu dotari tehnice, de infrastructura si multimedia de ultima generatie. Tariceanu a lasat sa se inteleaga faptul ca, daca ar fi stiut mai demult despre situatia Bibliotecii din Satu Mare, o noua biblioteca ar fi fost construita chiar in acest an. La patru luni de la aceste declaratii si insarcinari pe linie de partid, nu s-a demarat nimic, iar promisiunile raman doar vorbe-n vant.
Comisioane mari pentru banci
Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Stefan Szabo (foto), e convins ca cei de la Federalcoop au pus mana pe cladirea ce adaposteste Biblioteca Judeteana "pe baza unor acte false". "Practic, Federalcoop e o entitate economica despre care nu stiu a cui este, nu are un proprietar identificat. Am impresia ca sunt promise mari comisioane pentru banci", a spus Szabo intrebat despre interesul disperat pentru cladirea din str. Decebal nr.2. Szabo a dat toate asigurarile legate de interesul Consiliului Judetean Satu Mare pentru a revendica la tribunal cladirea pentru biblioteca. Mai mult, el a spus ca va face demersuri pentru ca sala de lectura sa fie redeschisa cat mai repede. Despre felul in care presedintele Consiliului Judetean Satu Mare ii va convinge pe cei de la Federalcoop sa deschida sala de lectura nu am primit, insa, nici un argument sau informatie. "Vom face cumva sa deschidem!", a incheiat Szabo.
Comunitatea evreiasca ofera spatiu
La inceputul lunii iulie a acestui an, Sinagoga satmareana de pe strada Tiblesului s-a prabusit din cauze naturale. Comunitatea evreiasca din Satu Mare si-a aratat disponibilitatea de a ceda acest spatiu numai pentru constructia unei biblioteci finantate prin Consiliul Local sau cel Judetean. "Singura pretentie a comunitatii evreiesti, pretentie convenabila, de altfel, e ca la parterul noii cladiri a bibliotecii sa li se ofere un spatiu pentru un muzeu al evreimii satmarene", ne-a declarat directorul Bibliotecii Judetene Satu Mare, Voicu D. Rusu.
21,83% dintre satmareni, inscrisi la biblioteca
Biblioteca Judeteana Satu Mare, desi e vitregita de ani de zile de conditiile de spatiu pentru lectura si studiu, are una dintre cele mai bune audiente in comunitatea din care face parte. Conform estimarilor oficiale, peste 25.700 de locuitori sunt inscrisi la biblioteca, reprezentand 21,83% din populatie. Dintre cei 25.700 de cititori, 53,77% sunt elevi, iar 9,99% sunt studenti. O populatie, asadar, numeroasa care isi cere dreptul la lectura si informare printr-o institutie publica pentru care autoritatile locale si guvernamentale au obligatia sa asigure cat mai grabnic spatii de lectura si cercetare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.