Preturile la medicamente, care urmeaza sa intre in vigoare din noiembrie, pot fi astfel stabilite, incat sa duca la o scadere cu 15%, a declarat, ieri, dr. Angi Ionescu, medic-sef la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), institutie care face eforturi pentru a incheia protocoale cu furnizorii de medicamente, astfel incat medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, in special, sa fie asigurate gratuit fara nici un fel de contributie.
Referindu-se la consumul de medicamente, Marian Pana, manager in cadrul grupului Cegedim a declarat ieri, cu ocazia Forumului farmacistilor "Pharma 2007", ca rata medie anuala de crestere a consumului de medicamente a fost de 28,4%, pornind de la 734 milioane de euro in 2003 si ajungand la 1,745 miliarde euro in perioada 2006-iulie 2007. "De asemenea, rata de crestere a consumului la farmaciile cu circuit deschis a fost de 34%, crescand de la 69,7% la 82%, in timp ce la farmaciile de spital a fost de 13,1%, scazand de la 30,3 la 18,9%", a mai spus Pana. El a aratat ca acest lucru vine ca urmare a unei masuri foarte bune prin care multe din programele nationale care se derulau prin 70-80 de farmacii de spital au fost transferate catre farmaciile cu circuit deschis, care reprezinta 82% din totalul unitatilor de acest fel din Romania. Pentru medicamentele eliberate pe baza de prescriptie, consumul a crescut de la 734 milioane de euro la 1,745 miliarde de euro, cresterea medie anuala fiind de 29%, iar la OTC (medicamente care se elibereaza fara reteta) - 25,5%, apreciind ca aceste cresteri sunt impresionante. Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie au reprezentat 82% din consum, iar cele fara prescriptie, intre 16 si 18%.
Chiritoiu: 7% din PIB pentru Sanatate este nerealist
Despre sistemul sanitar din Romania - si implicit sectorul farmaceutic - a vorbit si dr. Bogdan Chiritoiu, consilier de stat in Administratia prezidentiala, apreciind ca, o initiativa legislativa privind alocarea a 7% din PIB pentru sanatate este nerealista. "Anul viitor va fi daca nu electoral, sigur preelectoral. Exista o initiativa in Parlament care prevede cresterea alocatiilor pentru sanatate la 7% din PIB. Aceasta valoare nu este o suma realista. Sunt convins ca bugetul va trece, dar sa nu cadem in patima de a da bani pentru ca vin alegerile. Pentru ca apoi vine si nota de plata. Avem un exemplu tragic, al Ungariei, cu un deficit de 10% din PIB. Sper ca politicienii nostri sa fie mai intelepti", a afirmat Chiritoiu. El a tinut sa reaminteasca farmacistilor despre situatia din 2004-2005, cand sistemul era la un pas de blocaj din cauza datoriilor acumulate. La randul lui, academicianul Mircea Ifrim, presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, a declarat ca sistemul sanitar este pe un drum bun si, pentru prima data in 2007, bugetul MSP a crescut cu 37%, iar al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu 24%. (C.P.)