Blogurile si televiziunile de nisa au sanse, dar mici, sa scoata ziaristii din anonimat si, poate, sa clatine un pic suprematia „sticlei" din topul „Zece pentru Romania".

Cristian Tudor Popescu nu mai vrea premii „90% dintre adevaratii ziaristi sint anonimi. Cei din clasament sint foarte buni, dar nu mai sint jurnalisti in adevaratul sens al cuvintului", a declarat anul trecut, la Gala „Zece pentru Romania", Florin Negrutiu, de la „Gandul", cind seful lui, Cristian Tudor Popescu, i-a transferat trofeul cistigat la categoria Jurnalisti. Presedintele Clubului Roman de Presa promisese din 2005 ca, daca va mai obtine vreun premiu, nu il va mai accepta, asa ca in 2006 a cedat titlul unei „tinere sperante" de la acelasi ziar. De ce sint anonimi „adevaratii jurnalisti" este una dintre temele care vor fi dezbatute duminica, in direct, de la 16.15, de catre Mihai Tatulici si invitatii sai, la emisiunea „Zece pentru Romania", de pe Realitatea TV. Doua modificari s-au petrecut in 2007 in ceea ce priveste notorietatea jurnalistilor, dar acestea au slabe sanse sa schimbe numele din clasamentul poporului. Televiziunea continua sa fie mediul care „impune" elitele, si asta e valabil si pentru cele din presa scrisa. Peisajul a fost nuantat pe alocuri, anul acesta, de inmultirea blogurilor de jurnalisti si de dezvoltarea televiziunilor de nisa. Realitatea TV, Antena 3, Antena 2 si N24 au devenit locurile in care romanii au mari sanse sa dea de jurnalisti din presa scrisa, invitati la dezbateri de toate tipurile. Problemele politice, economice sau sociale isi au, mai nou, comentatori specializati care incep sa substituie analistii buni la toate.

Blogurile ar putea fi un alt vehicul de crestere a notorietatii printre cei multi. Unii ziaristi se exprima pe platformele online dezvoltate chiar de ziarele la care lucreaza, altii au propriul spatiu virtual. Ele au devenit, de altfel, una dintre cele mai fierbinti arii de desfasurare a informatiilor „pe surse", care nu pot fi date in ziar. Catalin Tolontan, redactorul-sef de la „Gazeta Sporturilor", este unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri-jurnalisti. Zeci de nume l-au urmat insa in blogosfera. Atit (ziaristi) cunoscuti de pe „sticla", cum e cazul antenistilor Victor Ciutacu, Alessandra Stoicescu si Maria Coman, cit si numele ascunse in paginile ziarelor, cum e Cristian Sutu de la Cotidianul sau Tiberiu Lovin de la „Romania libera". Momentan insa, nici pe Internet gazetarii nu conduc in topul notorietatii.

Afla care este cel mai accesat blog de jurnalist pe www.cotidianul.ro/select