Cind vezi „buni" si „rai" infruntindu-se in orice imprejurare si mintea ti se blocheaza in binomul „reformisti" - „conservatori", in cazul politicii, trebuie sa stii ca porti niste ochelari de cal care iti strimteaza vederea pina la obnubilare.

Sint stupefiat de superficialitatea vasta cu care se discuta despre „reformisti" si „conservatori" in PSD-ul de astazi. Evident, „reformistii" - adica dl Geoana si ai sai - sint buni si obligatoriu de sustinut, iar „conservatorii" - dl Iliescu si anturajul - sint rai si trebuie eliminati. Stupefactia mea vine dintr-o intrebare: ce anume din ceea ce dl Geoana a fost si este il recomanda drept „reformist"? Nu va ginditi prea mult, exista un singur motiv: e in razboi deschis cu dl Iliescu. Atit. Dar dl Geoana nu se opune dlui Iliescu pentru ca are alte principii, alte credinte, alte optiuni sau alte proiecte. Nici vorba. Dl Geoana se opune dlui Iliescu pentru ca fondatorul nu vrea sa renunte la imensa lui putere asupra partidului pe care l-a creat si l-a obisnuit cu guvernarea. Partid pe care dl Geoana isi imagineaza ca l-a cistigat cu voturile celor doua congrese, „rezolvate" de dl Hrebenciuc (in 2005) si de inegalabilul domn Vanghelie (in 2006). Cine e reformist si cine e conservator? Dl Geoana e o dira care se sterge treptat, iar dl Iliescu e un mamut care anchilozeaza progresiv. Dl Geoana nu poate fi un reformist din evidente cauze intelectuale si morale: limitele mintii sale politice de vrabiuta si structura sa interna gelatinoasa incununeaza o spectaculoasa mediocritate. Uitati pentru o secunda, daca puteti, relatia lui tensionata cu limba romana! Priviti, doar, voltele bruste pe care le face, antrenind acum si partidul cu el. A fost dusmanul ireductibil al dlui Basescu si l-a sustinut pe dl Tariceanu cu amabilitate, apoi, brusc, fara nici un motiv rezonabil, a vrut o intelegere cu dl Basescu ca sa-l dea jos pe dl Tariceanu. Inainte de a fi adversarul dlor Iliescu si Nastase statea in preajma lor ca un pudel cumintel cu labutele „sluj" si, ceva mai inainte de asta, se gudura cu ocheade umede pe linga dl Emil Constantinescu, dupa un alt mustos episod pro-Iliescu. Veti spune ca e o chestiune de caracter. Asa am crezut si eu pina de curind. Dar toata tevatura cu motiunea de cenzura mi-a dovedit ca nu. Sau nu numai. Dl Geoana crede ca aceste volte sint probe de mare inteligenta si abilitate. De fapt, nu sint decit dovezi ale unei severe limitari intelectuale cuplate cu o ambitie frenetica. Totusi, structura interioara a unui reformist arata cu totul altfel.

Sigur ca, daca privesti jungla care miriie cu colti sticlosi spre dl Geoana, nu poti sa nu tii cu el. Sefii de haita sint dnii Iliescu si Nastase! Cred ca oricine se pune cu cei doi merita, de la inceput, un bonus de incredere. Numai ca dl Geoana se bate politic cu fostii sai idoli doar ca sa ramina pe trambulina care il poate propulsa spre fotoliul mult visat: cel al primului om in stat. Sau poate credeti ca-i mina-n lupta fericirea social-democratiei autohtone?

Ideea ca dl Geoana este un reformist care trebuie sprijinit in lupta cu tenebrele trecutului e o crasa dezinformare in relatia presei cu publicul si o enorma eroare de calcul politic in interiorul celorlalte partide care urmaresc cu explicabil interes lupte intestine din PSD. Sigur ca celor care detesta guvernul Tariceanu mai mult decit ceea ce reprezinta PSD pentru aceasta tara dl Geoana a parut, pentru o clipa, un om valabil si a meritat insigna de „reformist". Dar cea mai buna atitudine a oricui in raport cu ceea ce se intimpla acum in PSD e sa se tina deoparte. La anul, pe vremea asta, totul va fi istorie indepartata. Inclusiv „reformistul" domn Geoana.