In ajunul summitului european de la Lisabona, presedintele Sarkozy incearca sa reduca temerile Poloniei fata de noul tratat constitutional.

Presedintele polonez Lech Kaczynski s-a aflat ieri intr-o vizita oficiala la Paris, cu scopul de a aborda reticentele Poloniei fata de noul tratat european. Textul acestuia a fost deja aprobat de juristii UE si urmeaza sa fie adoptat in cadrul Consiliului European de saptamina viitoare. Franta, care va prelua presedintia UE in iunie 2008, a jucat cu succes rolul de mediator in cadrul ultimului summit european, obtinind acordul de principiu al Poloniei pe marginea tratatului constitutional.

Presedintele Kaczynski s-a aratat din nou dispus sa negocieze cu omologul sau francez. „Tratatul face parte din trecut. Am ajuns deja la un compromis", a declarat Kaczynski inaintea plecarii spre Paris. Intr-o intilnire cu jurnalistii francezi, presedintele polonez a precizat ca va aborda „problema ger-mana", fara insa a arata in ce consta aceasta. Presedintele Poloniei urmeaza sa se intilneasca, in cursul acestei saptamini, si cu cancelarul Angela Merkel.

Polonia doreste introducerea in textul tratatului a unei proceduri care permite inghetarea temporara a deciziilor UE, daca un numar de tari se opun acestora, insa majoritatea statelor membre doresc ca procedura sa fie specificata doar in anexele noului tratat. La fel, Varsovia a refuzat, alaturi de Marea Britanie, aplicarea Cartei drepturilor fundamentale, desi tratatul precizeaza clar ca aceasta „are o valoare juridica similara cu cea a tratatului."

Tratatul constitutional are si o miza electorala in Polonia, unde sint pro-gramate alegeri legislative anticipate la doar doua zile dupa summitul UE, existind teama ca guvernul de la Varsovia sa foloseasca euroscepticismul in interes politic. De altfel, campania electorala poloneza a cuprins intreaga Europa, ca urmare a numarului mare al emigrantilor polonezi. Consulatul Poloniei din Londra a primit sarcina de a infiinta sectii de votare, astfel incit nici un emigrant sa nu parcurga mai mult de 150 de kilometri pentru a vota.

In ciuda faptului ca Donald Tusk, liderul opozitiei liberale poloneze, a avut o campanie activa in Marea Britanie, sondajele ii dau favoriti pe conservatorii Kaczynski.