Mai vechea promisiune a Guvernului Tariceanu de ajutorare a populatiei cu venituri mici la plata facturilor la intretinere are toate sansele sa ramåna doar o simpla declaratie. Aceasta intrucåt subventionarea facturilor la intretinere al
Mai vechea promisiune a Guvernului Tariceanu de ajutorare a populatiei cu venituri mici la plata facturilor la intretinere are toate sansele sa ramåna doar o simpla declaratie. Aceasta intrucåt subventionarea facturilor la intretinere ale romånilor cu venituri reduse din banii companiilor din sectorul energetic nu se intrevede prea curånd. Fondul social care ar trebui sa acopere „socul“ scumpirii gazelor naturale nu s-a constituit nici dupa aproape un an, desi oficialii - incepånd cu presedintele Traian Basescu - au promis in repetate rånduri.

De ce nu s-a concretizat aceasta idee, in ciuda faptului ca exista acordul de principiu al companiilor din domeniu? Pe de-o parte, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) ne-au declarat ca se poarta inca negocieri cu cei mai importanti actori ai pietei. „Suntem in faza discutiilor bilaterale, care speram sa se finalizeze intr-o saptamana. Dorim ca fondul sa fie functional in aceasta iarna“, au precizat sursele citate.

De cealalta parte, insa, reprezentantii operatorilor de pe piata energiei tin la anumiti termeni ai negocierii. „Noi am declarat inca de la inceput ca vom cotiza la acest fond cu o suma consistenta si suntem consecventi. O vom face atunci cand autoritatile vor fixa termenul pana la care pretul gazului din productia interna va fi aliniat la nivelul celui de import“,
ne-a declarat Dan Pazara, directorul de comunicare al companiei Petrom. El a explicat ca mediul de afaceri trebuie sa cunoasca evolutia pretului gazelor naturale in fiecare trimestru pentru a putea stabili nivelul contributiei.

Termenul alinierii, sub semnul intrebarii
Alinierea preturilor la gaze ar fi trebuit sa se produca la sfarsitul anului viitor, dupa ce primul termen - finele anului 2006 - nu a putut fi respectat, iar autoritatile au cerut la Bruxelles o amanare. In vara acestui an, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara ca va cere Comisiei Europene o noua extensie a alinierii preturilor, pana in 2010.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.