Şeful Guvernului a anuntat ieri ca va initia discutii cu toate partidele politice reprezentate in Parlament pe tema bugetului de stat pe anul 2008.
"Avand in vedere ca termenul de depunere a proiectului de buget la Parlament este 15 octombrie,
Şeful Guvernului a anuntat ieri ca va initia discutii cu toate partidele politice reprezentate in Parlament pe tema bugetului de stat pe anul 2008.
"Avand in vedere ca termenul de depunere a proiectului de buget la Parlament este 15 octombrie, am decis ca voi initia discutii pe acest subiect cu societatea civila, cu sindicatele, cu patronatele si cu partidele politice parlamentare", a declarat Calin Popescu Tariceanu la finalul sedintei Biroului Politic Central al PNL. El a adaugat ca in aceasta saptamana va trimite invitatiile pentru aceste sectoare.
"Vreau ca o dezbatere serioasa sa se faca in cadrul Consiliului Economic si Social. Deja astazi la Ministerul de Finante Varujan Vosganian a inceput aceasta dezbatere. Vreau sa se inteleaga ca nu este bugetul unui partid, nu este al Guvernului, este al Romaniei", a mai spus liderul PNL. Anuntul lui Tariceanu vine dupa ce saptamana trecuta declara ca va incepe consultarea cu partidele parlamentare numai atunci cand proiectul de buget va fi trimis Parlamentului.
Totodata, seful Executivului a precizat ca s-a discutat si despre eforturile pentru integrare europeana.
"Sunt in situatia de a remarca ca strategia postaderare la care am invitat toate partidele inca nu a fost aprobata si acest lucru se datoreaza dezinteresului pe care partidele l-au aratat. Fac din nou invitatia partidelor parlamentare sa accepte sa-si puna semnatura pe documentul final pentru a incheia un obiectiv asumat", a declarat premierul Tariceanu.
De altfel, el s-a aratat convins ca bugetul de stat pe 2008 va fi adoptat de Parlament. "Bugetul o sa treaca si va spun eu ca o sa treaca. Nu o sa stam sa blocam o tara intreaga pentru ca sunt cei de la PSD prea infierbantati dupa succesul pe care l-au avut la motiune", a spus Tariceanu. El a adaugat ca Guvernul este singurul care poate propune Legislativului un astfel de proiect, insa fiecare partid isi poate aduce propria contributie la buget, intrucat prioritatile raman in linii mari aceleasi.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca PSD va prezenta un proiect alternativ al bugetului de stat pe anul 2008. Drept pentru care invita la consultari partidele politice aflate in opozitie.
"Am decis sa lansam o invitatie pentru consultari pe tema bugetului partidelor aflate in opozitie si dorim sa prezentam un proiect alternativ de buget social-democrat si, daca vom gasi puncte de convergenta cu partidele din opozitie, un proiect de buget care sa fie o contrapondere si o contraoferta la proiectul de buget liberal", declara Mircea Geoana.
PD a anuntat deja ca nu va participa la discutiile initiate de seful Executivului, iar PRM va decide daca voteaza bugetul de stat pe 2008, in functie de rezultatul negocierilor din perioada urmatoare.
"Daca nu se aproba bugetul acesta, in care se propune marirea punctului de pensie, n-am facut nimic, batem pasul pe loc", a precizat Corneliu Vadim Tudor.Boc: "Sa nu conteze pe PD"Liderul PD, Emil Boc, a reafirmat ieri ca democratii nu vor participa la niciun fel de consultare cu Tariceanu.
Liderul democrat a mai spus ca Guvernul isi poate realiza majoritatea parlamentara necesara adoptarii bugetului cu PNL, PRM, PC, UDMR si "neocomunismul din jurul domnului Iliescu". "Sa nu conteze pe PD, si cred ca stie foarte bine acest lucru", i-a transmis Boc lui Tariceanu. Intrebat daca PD va participa la consultarile initiate de PSD, Boc a aratat ca democratii nu vor lua parte nici la acestea, pentru ca PD are un proiect politic propriu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.