Grupul francez EDF, cel mai mare operator nuclear din lume, intentioneaza sa construiasca patru noi reactoare in Marea Britanie, daca va primi aprobarea, iar primul reactor ar putea deveni operational pana la sfarsitul anului 2017, relateaza Reuters,
Grupul francez EDF, cel mai mare operator nuclear din lume, intentioneaza sa construiasca patru noi reactoare in Marea Britanie, daca va primi aprobarea, iar primul reactor ar putea deveni operational pana la sfarsitul anului 2017, relateaza Reuters, citat de NewsIn. Marea Britanie va decide in curand daca va aproba constructia noii generatii de reactoare, pentru a evita criza energetica generata de inchiderea vechilor centrale electrice, in contextul in care temerile legate de schimbarile climatice impiedica construirea centralelor cu gaze naturale si carbuni.
"Am putea construi inainte de 2025 patru centrale nucleare in Marea Britanie, pe cont propriu sau in parteneriat cu alte companii", a raspuns subsidiara EDF din Marea Britanie la chestionarul guvernului, legat de noua capacitate nucleara. EDF a mai transmis ca "prima centrala nucleara construita in Marea Britanie ar putea intra in functiune pana in 2017 si populatia va putea fi consultata in toate etapele importante".
Guvernul britanic a semnalat ca sustine construirea centralelor nucleare, ale caror emisii de dioxid de carbon sunt practic nule, ceea ce ar putea ajuta Marea Britanie sa indeplineasca obiectivele europene, de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 20% pana in 2020.
Specialistii in protectia mediului sustin, in special dupa explozia din 1986 de la Cernobil, ca centralele nucleare sunt mult prea riscante si ca deseurile raman radioactive sute de ani, insa companiile de electricitate sustin ca alternativele, cum ar fi energia valurilor, nu sunt inca viabile. In prezent, EDF construieste un reactor in Franta, la Flamanville, si estimeaza costul total la 3,3 miliarde euro (4,66 miliarde dolari).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.