CE BEM, CE MÅNCÅM  
Noile tendinte in alimentatie ne sugereaza ca este cool sa bem sucuri colorate, realizate in mare parte din aditivi alimentari. Timbark Cool are aceeasi reteta, iar efectele asupra consumatorilor nu sunt tocmai cool.    


Din primele informatii de pe eticheta aflam ca in sticla roz se afla o bautura necarbonatata "imbogatita cu vitaminele C, B6, acid folic, B 12, cu zaharuri si indulcitori". De asemenea, ni se mai spune ca produsul a fost pasteurizat, obtinut din suc concentrat, cu valoare energetica scazuta.


Timbark Cool de grepfrut roz a fost obtinut din "apa, zahar (D) si/ sau sirop de glucoza-fructoza (G), suc de grepfrut roz (4%), corectori de aciditate: acid citric E 330 si citrat trisodic E 331, stabilizatori: E 466 caroximetilceluloza si guma arabica E 414, aroma, vitamine: C, B6, acid folic si B12, coloranti: antocianina E 163 si rosu cosenila E 120, indulcitori: ciclamat de sodiu E 952 si zaharinat de sodiu E 954, conservanti: benzoat de sodiu E 211 si sorbat de potasiu E 202". Un singur pahar continand 100 ml de suc ne va aduce o valoare energetica 28 kcal (121 kj), proteine 0,1 g, glucide 7,0 g, lipide 0,1 g, vitamina C 30 mg (50% DZR - doza zilnica recomandata), acid folic 30 µg (15% DZR), vitamina B 12 3 µg (15% DZR), vitamina B6 0,3 mg (15% DZR).


ANALIZÃ…. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne explica faptul ca produsul analizat este de fapt o bautura necarbonatata cu profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide rafinate adaugate (zaharoza si/sau sirop de glucoza-fructoza), 4% suc de grepfrut pasteurizat si un cocteil de aditivi alimentari reprezentati de corectori de aciditate, stabilizatori, arome, coloranti, indulcitori artificiali intensi (E 952 si E 954), conservanti artificiali.


Glucidele adaugate au un index glicemic foarte ridicat si sunt periculoase pentru pancreasul endocrin. Colorantii, in special E 120, pot declansa alergii persoanelor sensibile. Indulcitorii artificiali intensi, ciclamatul de sodiu si zaharinatul de sodiu, pot provoca de asemenea efecte adverse persoanelor sensibile, si de aceea doza zilnica admisa este foarte scazuta, fiind de 11 mg/kg corp pentru ciclamati si 5 mg/kg corp pentru zaharina.

Lista aditivilor culmineaza cu benzoatul de sodiu, un conservant artificial periculos mai ales pentru persoanele sensibile. Nu este clar de ce au fost adaugati cei doi conservanti artificiali, din moment ce produsul este tratat ter-mic - pasteurizat. De remarcat ca prin pasteurizare se distrug valoroasele substante biologic active: enzime, vitamine, unele saruri minerale si altele.


CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, diabeticilor, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de rinichi si vezica, de afectiuni hepatice, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative, celor cu boli dermatologice. Specialistul nostru, profesorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, mentioneaza inca o data ca nici un suc din fructe sau legume procesat si imbuteliat in urma unor tratamente termice sau adaosului de conservanti nu poate inlocui fructele si legumele consumate in stare proaspata.