Ioan Avram Muresan a recunoscut ca spaga de 15.000 de euro si masina Audi Q7 erau pentru un ministru.Traian Remes se declara sigur de nevinovatia
sa in dosarul de la DNA Procurorul general Laura Codruta Kövesi i-a solicitat luni presedintelui Traian Basescu avizul pentru declansarea urmaririi penale impotriva lui Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii, acuzat de trafic de influenta. Solicitarea a fost transmisa si premierului, a precizat purtatorul de cuvint al Guvernului. Ministrul Remes a spus initial ca nu declara nimic. „Referitor la solicitarea avizului de la presedinte privind urmarirea mea penala, aduc la cunostinta mass-media ca pina in ziua in care se va da acel aviz negativ sau, in caz contrar, pina in ziua in care Parchetul va da solutia NUP, nu voi comenta subiectul. Fac precizarea ca nu am nici o culpa", a revenit ministrul cu precizari mai tirziu, printr-un comunicat remis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Decebal Traian Remes a fost, tot luni, la Guvern, unde a avut o intrevedere de o ora cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Discutia a avut loc dupa sedinta Biroului Politic Central al PNL si la citeva minute dupa ce Parchetul General a anuntat ca procurorul general a solicitat avizul pentru declansarea urmaririi penale a ministrului Agriculturii.

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan, cercetat in acelasi caz, a scapat de arest, cel putin pina marti, cind Curtea de Apel Bucuresti se va pronunta asupra cererii procurorilor DNA de a emite un mandat de 29 de zile. Muresan a declarat duminica seara, la iesirea din sala de judecata, ca demnitarul caruia ii erau destinati banii si promisiunile omului de afaceri Gheorghe Ciorba ce l-ar fi avut intermediar, potrivit acuzatiilor DNA, este un membru al actualului Guvern. „E vorba de un ministru din actualul Cabinet", a declarat Muresan, citat de NewsIn. Intrebat daca respectivul ministru ar fi Decebal Traian Remes, Muresan nu a negat. „Probabil. Nu putem sa spunem acum. Dati-mi voie sa-mi adun gindurile. Nu vreau sa fac greseli", a mai spus fostul ministru.

Surse judiciare citate de MEDIAFAX sustin ca omul de afaceri Gheorghe Ciorba, originar din localitatea Certeze, judetul Satu Mare, a formulat un autodenunt in care a recunoscut ca i-ar fi dat 15.000 de euro ministrului Remes, urmind sa-i ofere si un autoturism Audi Q7 si 100 de litri de palinca, cu complicitatea lui Ioan Avram Muresan, pentru sprijin in afacerile sale. Autodenuntul l-a facut dupa ce a aflat ca este in vizorul DNA si dupa ce s-a facut tranzactia.

Procurorii au la dosar si probe audio si video ale momentului in care Remes primea plicul cu 15.000 de euro de la Ciorba, sustin aceleasi surse. Acuzatiile din dosar se bazeaza, potrivit procurorilor, pe declaratiile omului de afaceri Gheorghe Ciorba si ale altor doi martori, Marin Gheorghe Ciorba, fiul acestuia, si o anume Florica Alec, dar si pe notele de redare a convorbirilor telefonice si a discutiilor interceptate in baza unei autorizatii emise de Tribunalul Bucuresti.

Basescu poate cere anchetarea Liderul PD, Emil Boc, a declarat luni ca, potrivit Constitutiei, presedintele Traian Basescu poate cere anchetarea ministrilor fara a mai fi nevoie de avizul Comisiei prezidentiale. "Acea comisie reprezenta o adaugare la textul constitutional. Textul constitutional se poate aplica direct", spune Boc. De aceeasi parere este si presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu. El a recunoscut duminica seara, intr-o emisiune televizata, ca avizul Comisiei prezidentiale era doar unul consultativ si ca decizia finala este luata doar de Traian Basescu. Consilierul prezidential pe probleme juridice, Stefan Deaconu, nu a putut preciza ce se va intimpla cu cererea in cazul lui Remes, dat fiind ca in acest moment comisia in vechea componenta a fost desfiintata prin ordonanta de urgenta, iar cea noua nu a fost constituita inca. (R.B.)