Camera Deputatilor a adoptat, marti, amendamentul deputatului PSD Eugen Nicolicea la Legea referendumului, conform caruia daca referendumul national este convocat in aceeasi zi cu alegerile, acestea se amana automat. "Pentru a nu influenta in niciun fel rezultatul referendumului, alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul", se arata in amendamentul adoptat de Camera Deputatilor. Conform amendamentului, referendumul are prioritate fata de orice fel de alegeri.

Social-democratul Eugen Nicolicea, autorul amendamentului, a declarat anterior adoptarii ca este necesara amendarea Legii referendumului, deoarece Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul care ii interzicea sefului statului organizarea referendumului in acelasi timp cu alegerile.

Legea in ansamblu a fost adoptata de plenul Camerei cu 164 de voturi "pentru", 55 de voturi "impotriva" si 2 abtineri. Camera Deputatilor este forul decizional in cazul acestui act normativ Presedintele Traian Basescu a avertizat Parlamentul ca, daca Legea privind votul uninominal nu va fi adoptata pana la 25 octombrie, va convoca referendum pe aceasta tema in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, programate in 25 noiembrie.