In ziua de 4 octombrie, potrivit datelor centralizate la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, 754 de farmacii din tara nu mai aveau plafoane pentru medicamente compensate si gratuite, iar 484 nu mai eliberau retete pentru bolile cronice. In doar
In ziua de 4 octombrie, potrivit datelor centralizate la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, 754 de farmacii din tara nu mai aveau plafoane pentru medicamente compensate si gratuite, iar 484 nu mai eliberau retete pentru bolile cronice. In doar patru zile, banii multi alocati farmaciilor se epuizasera. Chiar si in Capitala, unde fondurile sunt mai mari, cateva zeci de farmacii isi terminasera plafoanele. “Nu stiu de ce va mirati. Aceasta este o stare de normalitate. In primele zile ale lunii banii se consuma, astfel incat, pe data de 10 a fiecarei luni, 80% dintre farmacii nu mai au plafoane. Cele care au adresabilitate mare isi termina plafoanele in doua-trei zile. Cand se epuizeaza in centru, lumea se imprastie spre unitatile de la marginea oraselor si se bulucesc toti acolo. Si asa se raporteaza, la jumatatea lunii, ca 60% din farmacii au plafoane, dar acestea au doar 5% din banii alocati. De la inceputul anului a fost aceeasi situatie. S-ar putea insa ca, incepand cu 17 octombrie pana la sfarsitul anului, banii sa ajunga pentru mai multe zile. Si asta pentru ca a venit rectificarea bugetara si farmaciile vor primi bani in plus. Realitatea este ca avem mai multi bolnavi. Tariceanu spunea ca pe primele patru luni ale anului s-au eliberat opt milioane de retete, fata de doar cinci milioane, in aceeasi perioada a anului trecut. Daca s-a mers asa si in celelalte luni se va ajunge la 18 milioane de retete eliberate in acest an”, ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania.

Bani insuficienti
Chiar daca fondurile alocate medicamentelor compensate si gratuite au crescut, plafoanele se epuizeaza la fel de repede.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.