Societatea Academica Romana (SAR) a initiat un proiect cu scopul de a identifica relele practici din invatamintul superior.

Impreuna cu alte 13 ONG, SAR a lansat luni proiectul „Coalitia pentru Universitati Curate" (CUC), la sfirsitul caruia vor fi nominalizate cele mai „murdare" institutii de invatamint superior. Obiceiuri de genul spagilor pentru obtinerea unei note de trecere sau a unei licente, de genul pilelor sau al nepotismelor vor fi monitorizate timp de un an in toate universitatile din tara.

Monitorizarea se va face atit cu persoane din facultate, adica rectori, decani, cit si cu cele din ONG-uri. In plus, acestea din urma mai pot cere facultatilor documente privitoare la cheltuirea banilor strinsi din taxe de la studenti. Pina acum, s-au oferit voluntari doi decani, de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti (SNSPA) si de la Facultatea de Stiinte Politice „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

„Vom finaliza proiectul dupa un an, iar apoi vom face public clasamentul rusinii universitare", a declarat Alina Mungiu-Pippidi, presedintele executiv SAR, la lansarea proiectului.

Coalitia a facut si un site, www.romaniacurata.ro, unde oricine din sistem sau din afara lui poate turna orice problema legata de coruptia universitara.