Si-a sacrificat acum 40 de ani viata pentru cauza socialista, dar capitalismul l-a transformat in pop icon.

Pe sub sprincenele groase, ochii lui Ernesto Che Guevara scapara scintei. O bereta de gherila ii acopera parul vilvoi. In prelucrarea grafica, chipul sau e compus din contraste puternice intre alb si negru, profilate uneori pe un fundal rosu. Imaginea sa a devenit la fel de celebra precum rochia in vint a lui Marilyn Monroe sau calaretul Marlboro. Reprodus pe tricourile adolescentilor si in afisele publicitare, revolutionarul Che a fost transformat intr-un veritabil pop icon. Dupa 40 de ani de la moartea sa, politicienii de stinga, regizorii sau trupele de muzica trag foloase de pe urma imaginii neconventionale a teoreticianului revolutiei cubaneze.

Celebra poza a tinarului activistargentinian i se datoreaza fotografului Alberto Korda. Instantaneul este luat in primavara lui 1960, la o zi dupa explozia unui cargou francez in portul din Havana, eveniment ce provocase 80 de morti. E de inteles de ce eroul de gherila are o figura furioasa si abatuta. Peste sapte ani, dupa ce e ucis de trupele boliviene, graficianul britanic Jim Fitzpatrick prelucreaza fotografia inlaturind volumul si umbrele, obtinind portretul in contrast care va deveni foarte repede o emblema internationala. „Am creat intentionat acest design pentru ca imaginea sa poata fi reprodusa cu viteza inmultirii iepurilor", povesteste Fitzpatrick, citat de editia online a BBC.

„Che Guevara a devenit un brand, iar logoul brandului reprezinta dorinta de schimbare. A devenit brandul tuturor celor care gindesc altfel, indiferent ca e vorba despre mesaje antirazboi, ecologiste sau despre antiglobalizare", spune Trisha Ziff, curator al unei expozitii itinerante cu iconografia lui Che Guevara. De la imprimeurile de pe tricouri, purtate chiar si de presedintele venezuelan, Hugo Chávez, pina la imaginea liderului de stinga de pe ambalajul inghetatei Magnum, capitalismul pare sa fi confiscat imaginea liderului de stinga. Totusi, in America Latina, el ramine un simbol al revolutiei armate si al revoltei populatiei, atrage atentia Ziff, citata de BBC.

Imaginea lui Che patrunde si in Romania, in special dupa 2000. Pe linga tricourile cu imprimeuri, imaginea revolutionarului latino-american a fost adoptata si de tineretul din PSD. Pe site-ul Tineretului Social Democrat (TSD), dar si pe afisele si tricourile organizatiei, figura lui Che e atotprezenta. „Am adoptat imaginea sa dupa 2001, o data ce ne-am implicat mai mult in activitatile internationale ale tinerilor socialisti care-l indragesc pe Che Guevara", spune deputatul Nicu Banicioiu, presedintele TSD. In plus, el mentioneaza ca iconul revolutionarului latin nu e afisat doar de suprafata. „In PSD incercam sa explicam ce a facut si ce s-a intimplat atunci. Este simbolul revolutionarului etern, care se lupta pentru drepturile celor multi si care refuza puterea. Totusi, nu sint cu totul de acord cu ideile sale antisistem, deci nu il vad ca pe un exemplu care ar trebui urmat intru totul", atrage atentia Banicioiu.

Brandul Che Guevara a patruns timid si in publicitatea pe print. Un afis face reclama mobilierului Nobilis, un altul promoveaza Radio Guerrilla. Totusi, asocierea dintre postul FM si figura revolutionara este mai degraba un reflex al ascultatorului si nu are de-a face cu politica Radio Guerrilla, atrage atentia Adrian Popescu, directorul de marketing al postului. „Che Guevara nu a facut parte din colectia noastra de simboluri si nici ce a facut el nu ne reprezinta. El a aparut o singura data in campania noastra de iarna, «Luna lui Mos Guerrilla», cind Che Guevara a fost transformat in Mos Craciun, cu caciulita si barba alba. A fost doar o gluma, in rest nu vrem sa-l asociem pe Che Guevara cu Radio Guerrilla", precizeaza Popescu. Receptat ca un pop icon sau ca un simbol revolutionar, luat in serios sau reconvertit intr-o maniera jucausa, Che impaca, paradoxal, capitalismul cu revolutia de stinga, cultura populara cu revolta celor napastuiti. (Victor Popescu)

Erou de cinema Viata aventuroasa a lui Che Guevara a fost ecranizata in mai multe rinduri. Cele mai cunoscute productii sint „Che!" (1969), cu Omar Sharif, „Evita" (1996), cu Antonio Banderas, si mai noul „Jurnal de calatorie" (2004), cu Gael Garcia Bernal. In aceasta vara a fost anuntata o noua pelicula dedicata eroului argentinian, in regia lui Steven Soderbergh, avindu-l pe Benicio Del Toro in rolul principal. Filmul se va numi „Guerrilla" si va fi vorbit in limba spaniola. Pe de alta parte, imaginea eroului revolutiei cubaneze e promovata si in industria muzicala, de la cintecele mai putin cunoscute ale unor compozitori cubanezi pina la punkerul franco-spaniol Manu Chao si insigna sa cu Che Guevara.

Argentinianul care a initiat crearea „omului nou" Guevara a luptat in revolutiile din Cuba, Panama, Republica Dominicana, Congo si Bolivia. Ernesto Guevara de la Serna, intrat in istorie sub numele de Che Guevara, s-a nascut pe 14 iunie 1928, in Argentina, intr-o familie de origine basca si irlandeza. In ciuda astmului de care suferea, era un copil sportiv, pasionat de rugby. Amicii il numeau „chancho", „porcul", din cauza faptului ca se spala foarte rar. Guevara a inceput sa fie pasionat de sah, de poezie (in special de creatia lui Pablo Neruda) si de fotografie. In 1948 incepe Facultatea de Medicina la Buenos Aires, iar peste trei ani, impreuna cu prietenul sau, Alberto Granado, pleaca intr-o calatorie pe malul Amazonului, pe motocicleta denumita La Poderosa II. Aceasta calatorie a stat la baza scrierii sale, „Diarios de motocicleta", ecranizata acum trei ani.

Saracia din America Latina si studierea scrierilor marxiste l-au determinat pe Guevara sa isi doreasca sa devina revolutionar. In 1953, el pleaca in Guatemala, pentru a invata din reformele impuse de presedintele Jacobo Arbenz Guzman. Aici capata supranumele de Che, apelativ argentinian ce poate fi tradus prin „frate", „camarade" - cuvint pe care Guevara il utiliza foarte des. In 1955, aflat in Mexico City, Guevara se intilneste cu Raul si cu Fidel Castro, iar in ’56 se alatura Miscarii Revolutionare 26 Iulie, pentru inlaturarea dictatorului Fulgencio Batista. La bordul vaporului Granma, ce i-a transportat pe revolutionari in Cuba, Guevara este unul dintre cei patru necubanezi.

Dupa victoria revolutiei, Guevara devine „procurorul suprem" al Cubei, fiind responsabil de numeroase executii pentru dezertare sau tradare. De asemenea, ocupa functia de presedinte al Bancii Nationale, dar si alte calitati oficiale. In 1959 devine cetatean cubanez. Din Cuba pleaca in expeditii revolutionare in Panama si in Republica Dominicana. In unul dintre eseele sale, impune ideea necesitatii crearii unui „om nou".

In 1965 dispare din Cuba, fara ca populatia sa fie instiintata unde a plecat, probabil din cauza esecului reformelor industriale pe care dorea sa le impuna. Guevara lupta in Congo, dar este dezamagit de incompetenta si de luptele interne dintre revolutionarii africani. Apoi lupta in Bolivia, la conducerea Armatei de Eliberare Nationala a Boliviei, iar pe 8 octombrie 1967 este capturat de Fortele Speciale Boliviene, cu sprijinul CIA. A doua zi dupa capturare este executat. (Laura Cernahoschi)

Che, pe forum La 40 de ani de la moartea revolutionarului, Ministerul de Externe cubanez a lansat pe forumul sau online, dedicat tinerilor, dezbaterea „Che, internationalistul". „De mici am zis ca vom fi precum Che si de atunci sintem, fiecare in transeea sa, acolo unde este nevoie, pentru revolutie, in toate colturile lumii", scrie Leonel Tamayo, unul dintre forumisti. „In Bolivia de azi, prezenta lui Che este mai vie ca niciodata, prezenta in opera de ajutor social pe care o aduce Revolutia Democratica si Culturala a fratelui Evo Morales", scrie Orlando Rafael Rincones, un bolivian incintat de actuala conducere. „Chiar de mici l-am considerat pe Che un exemplu demn de urmat. De aceea sintem azi multi cubanezi care ne achitam de datoria internationalismului, in numeroase tari. Am avut o misiune in Guatemala, iar acum sint intr-o misiune in Venezuela. Am lasat o fetita mica acasa, pe care n-am vazut-o crescind, dar este un sacrificiu mic", recunoaste Rebeca Sonia.

Aflati mai multe despre prezenta lui Che Guevara in cultura populara pe www.cotidianul.ro/select