John Roosewelt, fiul presedintelui Statelor Unite, si-a inceput cariera dupa uzul american: dela prima treapta. El a intrat ca vanzator intr-un magazin din Boston, cu salariul normal de 18 dolari pe saptamana. Nu e mult. Dar "baiatul" nu are decat 18
John Roosewelt, fiul presedintelui Statelor Unite, si-a inceput cariera dupa uzul american: dela prima treapta. El a intrat ca vanzator intr-un magazin din Boston, cu salariul normal de 18 dolari pe saptamana. Nu e mult. Dar "baiatul" nu are decat 18 ani, si la varsta asta multi oameni mari nu castigau nici atata. Cand te gandesti la imensul prestigiu de care se bucura actualul sef al treburilor americanesti, ti se pare ciudat lucru ca fiul lui - fara sa fi fost gonit de acasa pentru cine stie ce netrebnicii - sa se instaleze inapoia unei tejghele, ca sa vanda un metru - doi de stamba primului parlit. Americanii gasesc insa asta pe placul lor, iar prestigiul de care pomeneam mai sus este marit de aceasta imprejurare. E un exemplu tipic de democratie americana. Sunt fii de regi - ai bumbacului sau cauciucului sau cailor ferate - care practica asiduu si constiincios meseria de sofer de piata. O fata din dinastia Rochfellerilor este infirmiera de spital. Un nepot de fiu al lui Jacob Astor e un modest functionar de birou. Ideea care predomina aici e ca un tanar, oricare i-ar fi obarsia sau averea, trebuie sa-si croiasca singur un drum in viata, sa agoniseasca primii bani cu sudoarea fruntii. Minunata scoala, la care poate n' ar strica sa fie dati feciorii de bani gata de prin partile noastre.
ZIUA, 2 martie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.