“O geana rupta creste la loc in sase saptamani. Este o lectie pe care am invatat-o de la varsta de noua ani, cand nu ma puteam opri sa mi le smulg”, isi aduce aminte Jennifer Reikes, o realizatoare de documentare, care a aflat dupa zece
“O geana rupta creste la loc in sase saptamani. Este o lectie pe care am invatat-o de la varsta de noua ani, cand nu ma puteam opri sa mi le smulg”, isi aduce aminte Jennifer Reikes, o realizatoare de documentare, care a aflat dupa zece ani ca ceea ce i se intampla are o explicatie medicala si chiar si un nume: tricotilomanie. Se estimeaza ca in intreaga lume 20 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune, care ii face pe suferinzi sa-si smulga parul, chiar pana la chelire. Tricotilomania este considerata o boala care afecteaza controlul impulsurilor. Suferindul isi smulge parul, ca urmare a unor momente tensionate pe care le-a trait anterior, iar prin acest gest se descarca. Identificarea celor care sufera de aceasta boala este dificila, pentru ca le este rusine si isi ascund afectiunea. Estimarile oficiale arata ca numai in SUA sunt opt milioane de tricotilomani. La nivel mondial, se estimeaza ca aceasta boala afecteaza 1,5 la suta din barbati si 3,5 la suta din femei, ceea ce o plaseaza pe un loc important in cadrul patologiilor psihice.

Documentar si pagina web destinate tricotilomaniei

Psihologii sp un ca persoanele care sufera de tricotilomanie au nevoie de mai multe informatii. Multi dintre ei nu stiu ca boala exista si se simt ca niste ciudati, fara sa stie ca milioane de oameni au aceeasi problema. Atunci cand Jennifer Reikes a aflat acest lucru si si-a dat seama ca nu este un monstru, a rasuflat usurata si a vrut sa faca ceva pentru ceilalti care simteau acelasi lucru. Asa a ajuns sa realizeze documentarul “Bad Hair Life”, unde abordeaza aceasta problema. Acelasi lucru s-a intamplat cu o alta persoana, care a realizat o pagina de internet destinata acestei probleme de sanatate. Psihologul Jose Manuel Quesada este afectat de tricotilomanie de 40 de ani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.