Deja ecuatia e ultracunoscuta. Cutare e cercetat de DNA. Apoi, cutarica de la Guvern spune ca nu e nimic grav, e „politic". Dupa aia nu mai auzim fraza aceea cu „condamnat la x ani pentru infractiunea cutare".

Acuzatia de presiune politica vine tocmai de la detinatorii puterii, acesta este paradoxul care erodeaza pina si cea mai intemeiata cercetare sau judecare in Romania. Cum poti fi seful Guvernului si sa iesi sa declari (pentru BBC) urmatoarele: „In momentul in care a devenit evident ca ministrii sint vizati in cadrul unei campanii politice, din pacate, care nici nu mai este dusa pe furis, e asa, la vedere, si toata lumea a devenit constienta, incep sa-mi fac mai putine probleme in acest sens pentru ca vad ca, de fapt, anumite institutii ale statului, care ar trebui sa fie independente, sint folosite in aceasta campanie politica impotriva PNL-ului". Si dupa o simpla analiza pragmatica a textului gasim unul dintre cele mai profunde si nocive vicii de discurs. E un virus care ataca orice forma de autoritate. E un virus care capata consistenta dupa algoritmul „hotul striga hotul". Cei care detin puterea politica acuza ca sint persecutati politic!?

Si daca ai fi extraterestru proaspat picat in galaxie te-ai incrunta putin daca ai auzi oamenii cu putere vaitindu-se ca sint persecutati in timp ce isi emit linistiti Ordonanta de Urgenta nr. 95. Efectul unei astfel de perversiuni discursive? Plictiseala. Un cetatean corect nedreptatit de justitie are exact acelasi discurs cu ministrii care se vaicaresc ca au fost atacati de hidra politica din care fac parte. Practic, cei care-si bat joc de aceasta institutie au anulat orice forma de critica publica la adresa ei. Pentru ca au descoperit ca manevrele subterane merg mina in mina perfect cu victimizarea de suprafata. Vi se pare nedrept sa vedeti cum unii scapa extrem de ieftin din confruntarile cu justitia? Stati sa vedeti cum e ca, dupa ce calca in picioare judecatori sau procurori, sa mai si strige ca justitia e nedreapta.

Ce se intimpla in aceste zile cu ministri care privesc candid catre camera si spun ca-s atacati politic, cu Chiuari plini de verva in a satisface libidoul justitiar al colegilor de cabinet, este o dezolanta sarbatorire a justitiei ca sac de box pentru victimele-calai. Sintem dominati de o clasa de puternici care si-au pierdut si elementarul bun-simt de a-si recunoaste puterea. Cam asta inteleg din discutiile despre justitie din aceste zile.