Politia juntei militare a luat cu asalt birourile Natiunilor Unite din Rangoon, pentru a confisca hard-diskuri.

Autoritatile guvernului din Myanmar vor sa smulga informatii despre activistii din opozitie din calculatoarele Natiunilor Unite, relateaza publicatia „The Times". Trupe ale politiei insotite de un grup de diplomati au dat buzna zilele trecute in birourile Natiunilor Unite din Rangoon, cerind toate hardurile din calculatoarele personalului prezent la acea ora. Guvernul militar urmareste sa obtina cit mai multe informatii despre unii membri-cheie ai opozitiei. Ca urmare a incidentului, angajatii Natiunilor Unite din capitala si-au petrecut sfirsitul de saptamina stergind si reorganizind datele din sistemul electronic.

Valul de imagini care infatiseaza zeci de mii de calugari marsaluind prin Rangoon a atras atentia intregii lumi. Caderea guvernului actual din Myanmar este sustinuta prin manifestatii chiar si in orase indepartate precum Sydney, Singapore, Londra si Washington. Internetul a contribuit considerabil la sustinerea opozitiei din Myanmar. Fotografii si inregistrari video au ajuns in toata lumea fie prin posta electronica, fie cu ajutorul bloggerilor. Cu toate ca au existat nenumarate incercari din partea guvernului de a stopa astfel de transferuri electronice de date, autoritatile nu au reusit sa detina controlul total. Unii dintre demonstranti au fost arestati dupa ce au aparut in astfel de materiale audio sau video. Fortele de ordine subordonate guvernului din regiune sint acum pe urma Natiunilor Unite. Autoritatile din Myanmar sint convinse ca membrii ONU au contribuit considerabil la raspindirea imaginilor din timpul demonstratiilor cu ajutorul serviciilor telefonice prin satelit, mijloc de comunicare inca nerestrictionat.

„Totul face parte din aceasta replica sistematica si represiva la adresa demonstrantilor", a declarat un diplomat occidental aflat la Rangoon, citat de „The Times".

„I-am vazut cum se concentreaza in mod special asupra persoanelor care se implica direct in manifestatii si se folosesc de materialele video si audio ca sa le identifice. Apoi ii aresteaza si pe cei care filmeaza sau fotografiaza evenimentele de strada si incearca sa gaseasca mijloacele prin care acestia transmit informatiile."

La Londra, cel putin 3.000 de persoane au marsaluit in Trafalgar Square pentru a protesta fata de masurile violente pe care junta militara le ia in continuare fata de demonstranti. „Lumea nu a uitat - si nu va uita - poporul din Myanmar", a declarat premierul britanic Gordon Brown.