Intr-un interviu acordat „Financial Times", presedintele azer, Ilham Aliev, a anuntat ca tara sa intentioneaza sa investeasca in firme din vestul Europei, in special in Germania.Petrolul, una dintre cele mai de pret
bogatii ale Azerbaidjanului Autoritatile din Azerbaidjan vor sa foloseasca banii obtinuti din petrol pentru a cumpara actiuni la companii germane sau din alte parti ale Europei Occidentale. Anuntul a fost facut de presedintele tarii, Ilham Aliev, intr-un interviu oferit ziarului „Financial Times" Germania. „Vom face tot posibilul ca banii nostri sa intre intr-o investitie sigura, care sa ne aduca un profit ridicat", a declarat liderul de la Baku. In prezent, fondul azer de stat, care administreaza banii din titei, contine aproximativ doua miliarde de dolari. Oficialii se asteapta ca aceasta suma sa creasca semnificativ in perioada urmatoare. Deocamdata, fondul investeste doar in obligatiuni de stat, iar Deutsche Bank si Credit Suisse sint insarcinate cu managementul de capital. Administratia de la Baku pare acum dornica sa-si extinda investitiile si in alte domenii.

In ultima perioada, tot mai multe tari occidentale s-au aratat ingrijorate de puterea mare de investitie a fondului azer de stat. Atit de ingrijorate incit unele capitale s-au gindit sa ia masuri pentru a-i limita libertatea de actiune pe piata. Oficialii de la Baku au incercat intotdeauna sa calmeze aceste temeri si sa-si convinga partenerii occidentali sa accepte o cooperare economica. „Nu e o chestiune de politica. Tot ce vrem e o investitie din care sa scoatem un profit bun", a declarat Sahmar Movsumov, presedintele fondului azer al petrolului.

In plus, presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, spune ca tara lui este dornica sa furnizeze petrol si gaze cit mai multor state occidentale. „Am demonstrat ca sintem un producator de nadejde, iar infrastructura ne va ajuta sa ne dezvoltam economia. Nu vrem sa ne folosim resursele in alte scopuri", a spus el.

Tot mai multi specialisti au declarat, in ultima vreme, ca lumea se indreapta spre o „criza a petrolului". Potrivit estimarilor, pina in 2012, consumul de combustibili fosili va fi egal cu capacitatea maxima de productie. In Golful Mexic s-a ajuns deja la acest stadiu inca din 2005. Daca lucrurile vor evolua la fel, in citiva ani harta principalilor funizori de petrol din lume va fi complet schimbata. Expertii spun ca statele arabe isi vor pierde intiietatea, din cauza reducerii rezervelor naturale de titei. Iar locul lor va fi luat de Rusia si de alte republici ex-sovietice precum Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul.