SAP schimba strategia si cumpara Business Objects
Oferta este de 4,8 miliarde euroSAP AG, cel mai mare producator de software pentru managementul afacerilor, a cazut de acord cu Business Objects SA asupra celei mai mari preluari din istoria comp
SAP schimba strategia si cumpara Business Objects
Oferta este de 4,8 miliarde euroSAP AG, cel mai mare producator de software pentru managementul afacerilor, a cazut de acord cu Business Objects SA asupra celei mai mari preluari din istoria companiilor germane de 35 de ani, in valoare de 4,8 miliarde de euro, informeaza Bloomberg.
SAP va oferi 42 de euro cash pentru fiecare actiune Business Objects, cu 20% mai mult decat pretul de inchidere de la terminarea sedintei de tranzactionare din Paris, a declarat SAP intr-un comunicat. Business Objects este cel mai mare producator din lume de software care urmareste bazele de date ale companiilor, iar printre cei 44.000 de clienti ai sai se numara Walt Disney si Unilever NV.
Acordul reprezinta o indepartare a strategiei de extindere fara achizitii a companiei germane. Oracle Corp., cel mai mare rival al SAP in software-ul care ajuta companiile sa proceseze facturile si statele de plata, a cheltuit mai mult de 25 miliarde de dolari pentru extindere, din 2005 transformandu-se in cea mai lacoma pentru achizitii companie din industria de software.
"Este o strategie in forma de U", a declarat Ioannis Papassavvas, manager de fonduri la Allianz Global Investors din Frankfurt, care supervizeaza 282 miliarde de dolari, printre care si actiunile SAP. "Compania face aceasta achizitie pentru a acoperi o posibila incompetenta de a creste veniturile anul viitor. Pe langa asta, platesc in plus pentru Business Objects", a mai adaugat acesta.Preluarea este una "prietenoasa"Business Objects, cu sediul in suburbia Levallois-Perret din Paris, sprijina "preluarea prietenoasa", iar consiliul sau administrativ planuieste sa recomande oferta catre actionarii sai pentru a fi acceptata. SAP va finanta cumpararea firmei prin banii disponibili si imprumuturi.
Compania germana se asteapta ca tranzactia sa fie finalizata in primul trimestru al 2008. John Schwarz va ramane director executiv al Business Objects, care va deveni o unitate de sine statatoare. "Acest acord este o combinare unica a doi lideri de piata", a declarat ieri intr-o conferinta CEO-ul SAP, Henning Kagermann. Acesta a declarat luna trecuta ca nu se afla sub "nicio presiune" pentru a incheia o achizitie importanta.
Cea mai mare preluare de pana acum a companiei a fost TopTier Software Inc., pentru 400 de milioane de dolari, in 2001. In 2005, Oracle a depasit SAP prin oferta sa de 643,3 milioane de dolari pentru Retek, producatorul de software pentru retail. Anul trecut, SAP a cheltuit aproape 500 milioane euro pentru achizitii. Anul acesta, cumpararea OutlookSoft Corp, producator de software care ajuta companiile sa prognozeze veniturile financiare, a reprezentat cea mai mare preluare pentru compania germana. SAP a fost fondata in 1972 de cinci fosti angajati IBM.Segmentul de software de business este unul foarte profitabilInteligenta de business "ramane una dintre cele mai fierbinti zone de crestere, in timp ce clientii lupta pentru a obtine informatii din aplicatiile legislative actuale", a declarat analistul Ray Wang, de la Forrester Research. Oferta SAP ar putea atrage o contraofensiva a Oracle, Hewlett-Packard Co. sau IBM, este de parere analistul.
Business Objects a facut cel putin 8 preluari in ultimii doi ani pentru a-si dezvolta productia de software. In aprilie, a cumparat Cartesis SA pentru 225 milioane de euro pentru software-ul de raportare financiara.
Alti clienti ai companiei sunt Adecco Sa si Boeing Co. Compania franceza a declarat ca vanzarile pentru al treilea trimestru se afla in intervalul 336 milioane de dolari si 370 milioane de dolari, mai putin decat prognoza din iulie, de 382 milioane de dolari, si comparabil cu venitul anual din 2006, de 310,4 milioane de dolari.
Castigurile per actiune in acest trimestru au fost de la 4 la 6 centi, comparativ cu asteptarile companiei, de cel putin 16 centi.
Profitul anual din licente a fost "sub asteptari" si a cauzat o scadere a castigurilor, a declarat CEO-ul companiei, Schwarz, intr-un comunicat. Schwarz a spus in iunie ca nu este interesat de o eventuala preluare de catre Oracle, SAP sau Microsoft Corp., deoarece clientii prefera o companie independenta ale carei aplicatii se pot folosi pe diferite sisteme.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.