ZIUA continua dezvaluirile despre afacerile pe care oamenii Partidului Democrat le fac in diverse institutii ale statului. O astfel de institutie aflata sub controlul total al PD este Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM), structura in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
Asa cum ZIUA a aratat recent, Agentia este condusa, din umbra, de catre fostul secretar de stat al PD din Ministerul Economiei, gorjeanul Ionel Mantog, si de liderul sindicatelor miniere din Oltenia, Marin Condescu. De-a lungul timpului, cei doi au reusit sa dirijeze zeci de milioane de euro catre firmele preferate. Omul prin care Mantog si Condescu si-au derulat afacerile a fost Marcel Hoara, director general al Agentiei. In urma cu cateva luni, acesta a fost schimbat din functie, fiind propulsat in functia de consilier in cadrul Directiei Generale Resurse Minerale din MEF. Adica tot aproape de fondurile pentru dezvoltarea zonelor in care minele au fost desfiintate. In locul lui Marcel Hoara a fost numit prietenul acestuia, Candido Domenico. Un personaj la randul sau manevrat de cuplul Mantog - Condescu. In acest mod, gruparea condusa de fostul secretar de stat si liderul sindicatelor miniere din Oltenia isi poate continua nestingherita afacerile.
Ionel Mantog si Marin Condescu au vazut in Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere o oportunitate de afacere din care sa castige zeci de milioane de euro. Asa cum spuneam, gruparea condusa de cei doi a reusit sa-si exercite controlul asupra ANDZM prin intermediul lui Marcel Hoara. Acesta a fost numit in functia de director general interimar al ANDZM in februarie 2006 intr-un mod cat se poate de ilegal. In primul rand, cazierul administrativ al lui Hoara era patat cu o sanctiune data in conformitate cu prevederile art. 65 lit. c din Legea 188/1999, care prevede "suspendarea dreptului de avansare in gradele de salarizare sau, dupa caz, de promovare in functia publica pe o perioada de 1 an". Acest aspect a fost consemnat de altfel intr-un raport de control al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), dar nu a fost luata nici o masura, datorita protectiei acordate lui Hoara de Eugen Coifan, vicepresedinte al ANFP si vicepresedinte al PNL Mehedinti. Coifan este si var primar cu Viorel Palasca, secretar de stat in MEF, care are in coordonare si ANDZM, unul dintre ocrotitorii lui Hoara si al grupului din spatele acestuia.
Mai mult, Marcel Hoara nu indeplinea nici conditiile specifice pentru ocuparea functiei, prevazute in fisa postului, si anume "studii superioare de lunga durata cu diploma de licenta - economice, tehnice, juridice si socio-umane (sociologie, stiintele comunicarii, management, administratie publica, psihologie)", el fiind licentiat in "geografia turismului". Licentiat luat la Directia Generala Resurse Minerale din MEF, de unde vrea sa supervizeze in continure activitatea Agentiei careia i-a fost sef ilegal. In plus, Hoara nu indeplinea nici cerintele Legii 251/2006, de completare si modificare a Legii 188/1999, si anume ale art. 58 lit. a, conform caruia trebuia sa fie absolvent de masterat sau de studii postuniversitare. Cu toate acestea, asa cum spuneam, Hoara a fost numit in post datorita presiunilor exercitate de gasca condusa de Mantog si Condescu.
Fraude la concurs
De-a lungul timpului au existat mai multe tentative de organizare a unui concurs pentru ocuparea postului de director al ANZM, toate fraudate de Hoara. Unul dintre aceste asa-zise concursuri a fost programat pe data de 19 octombrie 2006. In ciuda contestatiilor depuse de ceilalti participanti, comisia de concurs, din care faceau parte Radu Nicolae Chiurtu, director al Directiei Resurse Umane din MEF, si Sorin Mihai Gaman, director general al Directiei Resurse Minerale din acelasi minister, prieteni apropiati ai lui Hoara, au admis dosarul de concurs al acestuia ca fiind perfect, astfel incat fostul director sa poata participa la pseudo-competitia pentru ocuparea postului. Ceilalti concurenti au depus o serie de contestatii, demonstrand in mod clar ilegalitatile savarsite. In mod normal Marcel Hoara trebuia exclus din concurs, insa acest lucru care nu s-a intamplat. Examenul a fost suspendat in mod ilegal, asa cum rezulta si din raportul de control din 30 mai 2007 intocmit de Departamentul de Control al Guvernului. Potrivit Departamentului de Control, dosarul lui Marcel Hoara ar fi trebuit respins din concurs chiar din faza de selectie, avand in vedere neindeplinirea conditiilor cerute de lege, si continuarea concursului cu ceilalti concurenti. Cert este ca desfasurarea concursului a fost amanata sine die iar Hoara a ramas pe post.
Astfel, Marcel Hoara a continuat sa gireze afacerile Agentiei, fara nici o acoperire legala, spunand ca are o imputernicire de la secretarul de stat de la acea vreme, Cosmin Popescu. Avand in vedere toate acestea, "ilegalistul" Hoara a semnat si a angajat ilegal, in calitatea sa de ordonator secundar de credite, contracte si plati la nivelul Agentiei de zeci de milioane de euro. Un audit la nivelul ANDZM ar scoate la iveala toate matrapazlacurile infaptuite de Hoara si girate de fostii si actualii sai sefi.
Inlocuit de un prieten
Asa cum spuneam, in urma cu cateva luni, Marcel Hoara a fost inlocuit din functia de director al ANDZM cu prietenul sau Candido Domenico, un personaj controlat la randul sau de Ionel Mantog si Marin Condescu. Prin instalarea lui Domenico Candido in fruntea ANDZM lucrurile nu se vor schimba prea mult. Agentia va fi controlata in continuare de gruparea condusa de Ionel Mantog si Marin Condescu, gratie lui Candido care va duce mai departe politica predecesorului sau. De altfel, noul sef de la ANDZM a fost unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Marcel Hoara. Spre exemplu, in 2006 Hoara l-a impus pe Domenico la conducerea Serviciului Programe, cel mai important departament din ANDZM. Pentru acest lucru, fostul director l-a dat afara pe sociologul Nicolae Oravicean, un personaj incomod si unul dintre partizanii independentei functionarii institutiei fata de structurile din minerit. Independenta care, evident, ar fi anulat beneficiile grupului Mantog-Condescu..