Seful DNA i-a scapat pe gura un porumbel, la CSM: „Nu vad cui dauneaza ce drepturi se incalca!“CSM si-a insusit, ieri, in unanimitate, Raportul asupra activitatii DNA, care a gasit grave deficiente manageriale si a decis eliminarea sau r
Seful DNA i-a scapat pe gura un porumbel, la CSM: „Nu vad cui dauneaza ce drepturi se incalca!“CSM si-a insusit, ieri, in unanimitate, Raportul asupra activitatii DNA, care a gasit grave deficiente manageriale si a decis eliminarea sau reformularea unor aspecte prezentate. CSM a dispus ca, in trimestrul al II-lea al anului viitor, sa se reia controlul pentru a se vedea daca au fost remediate deficienteleconstatate. Tudor Chiuariu a cerut repunerea pe rol a cererii de revocare din functia de sef al Sectiei a II-a a lui Doru Tulus

Liviu Dascalescu, din cadrul Sectiei pentru procurori, a sustinut, ieri, ca nu regreta votul de incredere pe care i l-a dat lui Daniel Morar si ca „este omul care merita sa fie acolo si stie sa-si faca treaba“, precizand imediat ca aceasta nu este o antepronuntare asupra Raportului DNA. Adresandu-i-se lui Daniel Morar, Dascalescu a adaugat ca, in opinia sa, seful DNA ar trebui sa raspunda de una din cele doua sectii grele ale institutiei

In replica la tot ceea ce i s-a reprosat in cadrul sedintei de ieri, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a spus ca o sa regandea sca coordonarea activitatilor sectiilor si o sa tina cont de anumite deficiente. Aceasta afirmatie a venit inainte ca membrii Sectiei de procurori a CSM sa-si fi exprimat opinia finala sau sa ia vreo decizie cu privire la constatarile echipei de inspectori judiciari, care au descoperit grave deficiente manageriale la DNA

Seful DNA, Daniel Morar, a prezentat, ieri, Sectiei pentru procurori a CSM obiectiile la Raportul inspectorilor judiciari, apreciind, printre altele, ca deficientele constatate sunt exagerate, ca ignora rezultatele bune obtinute de Sectia a II-a a DNA, ca niciuna din evaluarile pozitive ale Directiei nu este cuprinsa in raport si ca acesta este public de trei saptamani, iar DNA este supus „unui linsaj mediatic“. Asta a inteles Morar din obligatia jurnalistilor de a sluji interesul public, altul decåt a fi flasneta Ministerului Public. Cum era de asteptat, membrii alesi ai Sectiei au vrut sa lase impresia unei obiectivitati care, in realitate, a fost inexistenta.

Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a reprosat, ieri, Sectiei pentru procurori ca ar fi depasit cadrul controlului atunci cand au cerut verificari si asupra dosarelor declinate de catre procurorii Sectiei a II-a in luna care a trecut de la solicitarea acestuia pana la demararea lui efectiva.
Dan Chiujdea, seful Sectiei pentru procurori a CSM, i-a raspuns ca un control de fond vizeaza analizarea intregii activitati a DNA, cu exceptia solutiilor, asa ca nu se poate spune ca cererea de analizare a declinarilor ar excede controlului.

Antepronuntari voalate, prin complimente, inaintea deliberarilor
Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a afirmat ca el a cerut acel control pentru a se vedea clar cum ar fi incercat procurorii sa scape de multe dosare prin declinarea cauzelor catre alte sectii sau alte parchete. Chiuariu a spus ca verificarile au aratat exact acest aspect. „Atunci s-au declinat multe dosare pentru a nu fi gasite acolo, lucru aratat si de control“.
Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a replicat, afirmand ca controlul pe o perioada atat de scurta nu este relevant pentru activitatea procurorilor.
Liviu Dascalescu, din cadrul Sectiei pentru procurori, a sustinut ca presedintele Traian Basescu nu a facut nici o presiune asupra vreunui membru CSM si ca putea sa-si conduca Sectia pentru procurori sau sa participe la sedinta. Dascalescu a adaugat ca nu regreta votul de incredere pe care i l-a dat lui Daniel Morar si ca „este omul care merita sa fie acolo si stie sa-si faca treaba“. Procurorul a tinut sa atraga atentia ca aceasta nu este „o antepronuntare“, cu toate ca exact asta a fost.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.