Chris Lauzen, senator american  de origine romana pentru statul Illinois, si-a anuntat candidatura pentru Congresul american la alegerile de anul viitor. O candidatura urmata de sustinere a unei parti a comunitatii romanesti din SUA. Lauze
Chris Lauzen, senator american  de origine romana pentru statul Illinois, si-a anuntat candidatura pentru Congresul american la alegerile de anul viitor. O candidatura urmata de sustinere a unei parti a comunitatii romanesti din SUA. Lauzen candideaza pentru un post in Camera Reprezentantilor din districtul 14 al statului Illinois.


Senatorul republican si-a anuntat candidatura pentru un loc in Camera Reprezentantilor din Congresul SUA (informatii utile la: www.lauzen2008.com). Candidatura lui Lauzen survine retragerii congresmanului republican Denis Hastert.


ORIGINAR DIN SATU-MARE. Senatorul Lauzen este singurul politician american cu radacini puternice in Romania, bunicii din partea mamei si tatalui sau provenind din localitatile Istrau si Viile Satu-Mare, judetul Satu-Mare. Numele de familie ale bunicilor sunt Lazin (din partea tatalui) si Moldovan (din  partea mamei), acestia emigrand in orasul Aurora, suburbie a metropolei Chicago, in urma cu aproximativ 100 de ani. Ulterior, numele de familie a devenit Lauzen. Tatal senatorului, Leo Lauzen, a decedat in acest an, la varsta de 85 de ani.


In timpul Imperiului austro-ungar, familia lui Lauzen-Moldovan din Transilvania a plecat in SUA si s-a stabilit la Chicago. Din familia bunicii senatorului provine si parintele greco-catolic Emilian Pascadi, care a slujit in localitatea Sauca, din zona Baia Mare. "Dati-mi o varza taraneasca sau carnati si mi se inmoaie genunchii", a spus senatorul. "Si tuica imi place foarte mult", a mai spus Chris la o intalnire cu jurnalistii romani acum cativa ani la resedinta sa de langa Chicago. Unchii tatalui senatorului, care au fost preoti greco-catolici, au fost supusi unor persecutii grele dupa al doilea razboi mondial. Unul dintre ei a fost torturat cu o lumanare aprinsa tinuta pe mana fiindca a refuzat sa dea informatii despre un lider anticomunist.


ACASÃ…. Senatorul Lauzen a vizitat Romania in 2005, la initiativa Consulatului General din Chicago - care a realizat primele contacte cu domnia sa in 2004 - si cu sprijinul Ambasadei tarii noastre la Washington. Vizita a inclus intalniri cu presedintele Traian Basescu, cu membri ai Guvernului, dar a vizitat si zona Satu-Mare, de unde provine familia.


DECORAT LA BUCURESTI. Ca urmare a eforturilor si implicarii active a senatorului Lauzen in cateva proiecte importante pentru Romania in Statele Unite, acesta a fost decorat in 2006 de presedintele Traian Basescu cu Ordinul Steaua Romaniei.


SANSE SI VIZE. Senatorul Lauzen este cotat cu sanse reale de a castiga alegerile din noiembrie 2008, avand o experienta de 15 ani in Senatul din Illinois. Reprezinta un electorat de peste 250.000 de locuitori, care in mare parte sustin Partidul Republican. A declarat in mod public in repetate randuri ca va sprijini interesele acesteia si se va implica, asa cum a facut-o si pana acum, in  promovarea unor proiecte importante, printre care si includerea Romaniei in programul visa waiver.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.