Toata lumea cunoaste activitatea DNA! Am ajuns ca, ministru dupa ministru, dintre cei "agreati" de Presedinte, sa aiba onoarea de a "indesa" culoarele Comisiei Speciale de la Cotroceni asteptand "binecuvantata" trimitere in urmarire penala! Mai ca tr
Toata lumea cunoaste activitatea DNA! Am ajuns ca, ministru dupa ministru, dintre cei "agreati" de Presedinte, sa aiba onoarea de a "indesa" culoarele Comisiei Speciale de la Cotroceni asteptand "binecuvantata" trimitere in urmarire penala! Mai ca trebuie inventat un termen nou, in locul celui de "politie politica"! Mai toti dintre noi (exagerez si eu) avem urechea plina de zgomote stranii si intreruperi frecvente, atunci cand folosim inventia lui Graham Bell, spre beneficiul unui timpan suplimentar, care nu ne apartine!


Pe 3 octombrie 2007, am asistat la "Perinita" motiunii de cenzura impotriva unui guvern, care a obtinut, pentru rasturnarea sa, 220 de voturi din cele 232 necesare, iar pentru mentinerea la putere, 152. Adica, motiunea a cazut! Dar, guvernul a fost "omologat" in conflict cu majoritatea parlamentara! Si, guvernul continua sa guverneze iresponsabil, cu un Parlament ostil, un an inainte de alegerile la termen!


In mai 2006, in Adunarea Nationala a Frantei, era o zarva teribila! Unele teme si realitati ale acelui tumult seamana cu ce avem noi, astazi, pe scena politica. Premierul Dominique de Villepin era amestecat intr-un scandal implicand alegatii de mita, facute in contul unor oameni politici de frunte, printre care viitorul Presedinte Nicolas Sarkozy, coleg de partid cu Premierul (afacerea Clearstream). Premier care l-ar fi spionat pe Sarkozy!


Ca si la noi, socialistii au introdus o motiune de cenzura impotriva guvernului de centru-dreapta. Ca si la noi, mai era un an pana la alegerile la termen. Ca si la noi, motiunea de cenzura nu a primit suficiente voturi pentru a trece si a darama guvernul. Ca si la noi, unii dintre parlamentarii, care ar fi trebuit sa voteze impotriva, au votat pentru motiune! Ca si la noi, oamenii politici francezi afirmau ca tara lor traieste o adevarata criza morala si politica! Sigur, exista si numeroase diferente intre cele doua situatii!


Liderul Uniunii pentru Democratia Franceza, care sustinea partidul majoritar (Uniunea pentru o Miscare Populara), carismaticul viitor candidat la prezidentiale, Francois Bayrou a votat, de data asta, pentru motiunea de cenzura! El a tinut un discurs electrizant in Parlament, la discutarea motiunii, pe 16 mai 2006! In acest discurs, a vrut sa gaseasca un argument pentru a arata cat de jos au ajuns Franta si democratia in Franta. A cautat o comparatie cu o tara, care sa fi fost atat de jos, politic si moral, incat orice asemanare cu Franta sa "spulbere" guvernul si sa trezeasca oroare! Asa ca le-a spus o "anecdota" colegilor parlamentari! Sunteti curiosi?


"Ieri, intr-o sala a Parlamentului European de la Strasbourg, era o dezbatere cu privire la aderarea Romaniei (la UE - n.n.). Intrebarile erau severe facand reprosuri reprezentantului roman, cu privire la starea democratiei si la suspiciunile de coruptie. Atunci, reprezentantul roman s-a ridicat si a spus: «Ce mi-ati zice daca in Romania s-ar intampla ce se intampla acum in Franta?»." Intreaga Adunare a izbucnit intr-un freamat de oroare! Ati inteles? Cat de jos ajunsese Franta, daca unul din liderii ei o compara, pentru a rasturna guvernul, cu cea mai de jos tara din Europa? Ceva de genul: "Nici in Romania nu se intampla asa ceva"! Va place "anecdota" lui Bayrou?

Credeati ca imaginea proasta a Romaniei, in Europa, este data de infractorii nostri? De cersetori? De violatori? Ei bine, nu! Criza noastra politica si morala nu a fost produsa in corturile tiganilor romani din apropierea Romei! Intrebati-l pe Bayrou!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.