CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Unele produse aduse din strainatate au dezavantajul de a trece prin mana unor importatori inconstienti. Acestia probabil ca nu cunosc legislatia referitoare la etichetare si nu stiu la ce riscuri se expun
CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Unele produse aduse din strainatate au dezavantajul de a trece prin mana unor importatori inconstienti. Acestia probabil ca nu cunosc legislatia referitoare la etichetare si nu stiu la ce riscuri se expun atat ei, cat si consumatorii.  


De cate ori copilul dvs. nu a batut din picior in fata raftului de dulciuri, plangand ca vrea ciocolata care are pe ambalaj un personaj de desene animate? Pe aceste "pofte" s-au bazat si grecii care au produs ciocolata "Galactos Disney". Numai ca au fost suficient de cinstiti si au facut doua recomandari esentiale: "Eat healthily! 1 piece/day" (Hraniti-va sanatos! O tableta pe zi!) si "Dona€™t forget to exercise!" (Nu uitati sa faceti miscare!). Importatorul nu le-a tradus si in limba romana, semn ca de data aceasta proverbul cu sinceritatea grecilor nu se mai poate aplica.  

De ce a facut producatorul o astfel de recomandare? Pentru ca in compozitia ciocolatei intra: "zahar, unt de cacao, lapte praf, masa de cacao, emulgator (E 476 poliricinoleat de poliglicerina), lecitina din soia E 322, vanilina (n.r. aroma artificiala), substanta uscata din cacao minimum 30%, substanta uscata din lapte min. 14%. Poate contine urme de alune". Informatiile nutritionale pentru o tableta (16,6 g) sunt: valoare energetica 96,5 kcal, proteine 0,83 g, carbohidrati 9,4 g, din care zahar 9,3 g, grasimi 6,1, din care saturate 1,8, fibre 0,083, sodiu 22,2 mg. Nici aceste informatii nu sunt traduse in romana.


ANALIZÅ. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca acest produs zaharos cu masa de cacao si lapte praf are profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahar) si un exces de grasimi de origine vegetala (unt de cacao) si animala (lapte praf). Produsul contine si lactoza provenind din laptele praf. De asemenea, produsul are si o densitate energetica foarte ridicata 581 kcal/100 g si 95 kcal/tableta, valoare care nu trebuie neglijata in contextul aportului caloric zilnic.      


CONCLUZII. Produsul poate fi consumat de majoritatea categoriilor de consumatori tinand insa cont de indicatiile de pe ambalajul original scrise in limba engleza si netraduse in limba romana. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul. Diabeticii il consuma numai cu recomandarea medicului curant.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.