Sintagma "gastronomie moleculara" desemneaza un nou trend in materie de arta culinara, care a inlocuit cu succes cartile de bucate traditionale si care a fost adaptat cu usurinta de maestrul bucatar Ferran Adria Acosta.


O ramura rel
Sintagma "gastronomie moleculara" desemneaza un nou trend in materie de arta culinara, care a inlocuit cu succes cartile de bucate traditionale si care a fost adaptat cu usurinta de maestrul bucatar Ferran Adria Acosta.


O ramura relativ noua isi face aparitia in cadrul artei culinare: gastronomia moleculara, o tehnica moderna, care are la baza transformarea preparatelor pentru a oferi un alt impact vizual. Unul dintre adeptii acestei metode este celebrul gastronom Ferran Adria Acosta, considerat de contemporani un om de stiinta care are drept pasiune bucataria. Scopul lui Acosta este acela de "a prevedea contraste si arome neasteptate, de a verifica temperatura si textura preparatelor. Nimic nu este ceea ce pare, totul este tridimensional, ideea este de a provoca si de a fi provocat", spune el.


DEBUT. Ferran Adria Acosta s-a nascut la 14 mai 1962 la Barcelona, fiind considerat unul dintre cei mai faimosi bucatari din lume datorita imaginatiei sale culinare incredibile. Acosta si-a inceput cariera culinara in anul 1980, cand seful restaurantului de la hotelul Playafels din Costelldefels (Catalonia), l-a familiarizat cu bucataria traditionala spaniola. Dar lucrurile aveau sa ia o intorsatura cu totul diferita. La numai 22 de ani, Ferran Adria Acosta devine bucatar-sef la El Bulli, catalogat de expertii in gastronomie dar si criticii in materie, drept cel mai bun restaurant din lume la ora actuala. Restaurantul se afla in Costa Brava, in apropiere de Barcelona fiind distins cu trei stele Michelin. Ferran Adria Acosta abandoneaza stilul culinar traditional in favoarea altuia mai neobisnuit, prin jonglarea cu subtantele chimice si prin magia transformarii preparatelor in veritabile obiecte de arta.


MODEL SAU NU? Ferran Adria Acosta este atat de perfectionist, incat inchide restaurantul timp de sase luni pe an, pentru a pregati meniul pentru anul urmator. Bucatarul spaniol este de parere ca, "un client ideal nu vine la El Bulli sa manance, ci sa aiba o experinenta culinara". Totusi bucataria lui Acosta este de cele mai multe ori criticata pentru extravagantele meniuri care le inlocuiesc pe cele traditionale. In conceptia multora, Ferran Adria Acosta nu este un bucatar, ci este prezentat precum un om de stiinta nebun si ridicol care si-a transformat restaurantul intr-un laborator "viu" si care a socat lumea cu experimentele sale.



El BulliInitiat in anul 1964, restaurantul El Bulli avea initial in meniu mancaruri obisnuite, precum friptura de pui sau pestele prajit. De-a lungului timpului, meniul  "El Bulli" a devenit din ce in ce mai sofisticat fiind influentat de bucatarii care s-au ocupat de restaurant. Anul trecut, El Bulli oferea clientilor posibilitatea savurarii unei omlete "inedited" care continea caviar cu pepene verde, menta, fructul pasiunii si parmezan in aspic.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.