Inchisorile secrete administrate de CIA in afara granitelor Statelor Unite functioneaza in continuare, recunosc oficialii americani. Ei dau totusi asigurari ca in aceste incinte detinutii nu sunt torturati.


Cel putin un militant din cadrul retelei teroriste Al-Qaeda a fost anchetat intr-una dintre inchisorile secrete administrate de CIA in strainatate. Afirmatia ii apartine unui oficial american, citat de agentia Reuters. Reprezentantul administratiei de la Washington a admis ca programul centrelor de detentie a ramas activ si dupa ce presedintele american, George W. Bush, i-a confirmat existenta, in septembrie 2006.

"La sfarsitul anului 2006, Abd al-Hadi al-Iraqi, un lider terorist Al-Qaeda, care a planificat si comis atacuri impotriva fortelor militare americane, a fost capturat si detinut de CIA", a declarat oficialul din cadrul serviciilor de lupta impotriva terorismului. Detinutul a fost transferat la Guantanamo la inceputul acestui an, a adaugat sursa citata.
"Existenta in continuare a programului CIA este extrem de ingrijoratoare", in special dupa dezvaluirile privind pozitia Departamentului Justitiei fata de tehnicile brutale de interogare adoptate de CIA, a declarat Elisa Massimino, directorul filialei din Washington a organizatiei pentru apararea drepturilor omului Human Rights First.

METODE DURE. Zilele trecute, CIA a revenit in prim-plan, dupa ce presa americana a facut public un document prin care Departamentul de Justitie isi manifesta sprijinul fata de metodele dure de interogare aplicate de agentie. Astfel, in februarie 2005, documentul clasificat autoriza in mod clar, pentru prima data, utilizarea unor astfel de modalitati de a smulge informatii de la suspectii de terorism. Era vorba, in principal, despre o combinatie de tehnici fizice si psihice, printre care aplicarea de lovituri la cap, simularea inecului si expunerea la temperaturi extrem de scazute.