Romania a urcat 3 locuri in clasamentul coeficientilor UEFA in acest sezon, de pe 27 pe 24, dar are sanse minime sa avanseze in aceasta ierarhie dupa ce a ramas in cupele europene cu o echipa, Steaua, din 5, in urma eliminarii formatiilor Rapid si Di
Romania a urcat 3 locuri in clasamentul coeficientilor UEFA in acest sezon, de pe 27 pe 24, dar are sanse minime sa avanseze in aceasta ierarhie dupa ce a ramas in cupele europene cu o echipa, Steaua, din 5, in urma eliminarii formatiilor Rapid si Dinamo din Cupa UEFA, fiind insa posibil sa coboare.

Dupa rezultatele de joi, din mansa secunda a turului intai al Cupei UEFA, in care victoria echipei Dinamo la Boras, scor 1-0, cu IF Elfsborg, a fost insuficienta pentru calificare, la fel ca si rezultatul de egalitate obtinut de Rapid, pe teren propriu, cu 1.FC Nurnberg, scor 2-2, reprezentantele "tricolore" in cupele europene au acumulat in total de 12 puncte. Cele mai multe puncte au fost aduse de Steaua - singura echipa ramasa in competitie - 6,5, fiind  urmata de Dinamo, cu 2,5 puncte, Rapid, cu doua puncte, Otelul si CFR Cluj, ambele cate 0,5 puncte.

Cele 12 puncte acumulate se impart la cinci, numarul de echipe inscrise in cupele europene (n.r. - formatiile din Cupa UEFA Intertoto nu sunt luate in calcul), rezultand un coeficient de 2,4 ce situeaza Romania, in acest moment, in urma unor tari precum Elvetia, Grecia, Austria si Cipru.

Primele locuri in clasamentul coeficientilor din acest sezon sunt ocupate de Spania, cu 5,125 puncte (sapte echipe ramase in competitie / opt echipe inscrise), Anglia, cu 5,125 puncte (7/8), Turcia, cu 5 puncte (3/4) si Ucraina, cu 4,875 puncte (2/4).

Romania nu este sigura de locul 24 in aceasta ierarhie. In cazul in care Steaua nu ocupa locul trei in grupa H a Ligii Campionilor, care asigura calificarea in Cupa UEFA, Romania mai poate cobori cel mult doua locuri in clasamentul coeficientilor pentru ca Belgia si Israel, aflate in urma tarii noastre, mai sunt reprezentate in grupele Cupei UEFA doar de cate o echipa, Anderlecht Bruxelles, respectiv Hapoel Tel Aviv.

In functie de locul ocupat in clasamentul coeficientilor, se stabileste numarul de echipe pe care o tara poate sa-l inscrie in cupele europene, luandu-se in calcul performantele din ultimele cinci sezoane. Astfel, in sezonul 2008-2009 al cupelor europene, Romania va fi reprezentata de echipa campioana direct in grupele Ligii Campionilor, iar vicecampioana va lua startul in turul trei preliminar al competitiei, urmand ca celor doua formatii sa li se alature alte patru in primul tur al Cupei UEFA: castigatoarea Cupei Romaniei si echipele clasate pe locurile 3, 4 si 5 in campionat.

In clasamentul pentru sezonul 2009-2010, Romania se situeaza deocamdata pe locul al cincilea, cu 40,339 puncte. In aceasta situatie, Romania ar putea inscrie, peste doua sezoane, trei echipe in Liga Campionilor (campioana si vicecampioana direct in grupe, ocupanta locului trei in turul trei preliminar) si trei in Cupa UEFA: castigatoarea Cupei plus echipele de pe locuruile patru si cinci. Insa, din cauza parcursului slab al celor cinci echipe in actuala editie, este aproape imposibil ca Romania sa-si pastreze locul al cincilea la finalul sezonului, deoarece Germania, ocupanta locului sase, cu 39,007 puncte, si Rusia, locul sapte, cu 37 de puncte, au ramas in competitie cu toate echipele cu care s-au inscris: sapte, respectiv patru.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.