Autoritatile locale din Charleroi, oras din Valonia - Belgia, au pierdut un proces urmarit cu mare interes. Dupa ce doi tineri au murit intr-un accident de motocicleta, familiile victimelor au dat in judecata municipalitatea, deoarece starea drumul
Autoritatile locale din Charleroi, oras din Valonia - Belgia, au pierdut un proces urmarit cu mare interes. Dupa ce doi tineri au murit intr-un accident de motocicleta, familiile victimelor au dat in judecata municipalitatea, deoarece starea drumului a fost cauza producerii accidentului. Instanta a stabilit responsabilitatea primariei, gasita vinovata pentru ca nu a reparat soseaua. Stire de fapt divers? Cum ar suna o asemenea informatie transmisa din Bucuresti sau din oricare loc din tara? Primariile, dar si celelalte institutii din Romania sunt inca imune la prejudiciile de multe ori grave aduse cetateanului. Nu ar da faliment Primaria Bucurestilor sau administratia drumurilor nationale daca victimele canalelor deschise, ale santurilor nesemnalizate sau cele ale gropilor cat haul ar chema in instanta autoritatile... cauzatoare de moarte?


Am fi tentati sa respingem ideea: stai, domne, Belgia-i Belgia, Romania-i Romania. Tocmai acest mod de gandire ne separa cu mii de ani-lumina de realitatile unor democratii consolidate in care cetateanul stie cum sa reactioneze. Nu prin revolta surda, nu prin dat din gura inutil, ci prin punerea in miscare a justitiei.


Un alt exemplu care arata cat de diferite sunt  mentalitatile in cadrul UE. Societatea belgiana a cailor ferate cumpara mari spatii de publicitate pentru a informa despre lucrarile de reparatii si asupra consecintelor. De pilda, pe linia 16, Dinant ­ Bertix, doua mici orase despre care n-ati auzit, trenurile au intarzieri de 3 (trei) minute. Pentru cele 180 de secunde, institutia se simte obligata sa-si ceara scuze. Pe unde suntem noi cu sutele de minute intarziere pentru care nu raspunde nimeni?


Daca vreti sa scapati cateva zile macar de viermuiala de acasa, va propun o reteta deloc scumpa. Luati un bilet ieftin de avion, ajungeti pe Aeroportul Charleroi, cumparati un tichet combinat bus-tren, care pentru 10 euro va duce pana la Bruges. Este un oras de 100.000 de locuitori care primeste 4 milioane de turisti anual. Amestecati-va cu ei si veti intelege ce-i important in viata. Cred ca aceste randuri sunt dintre cele mai utile pe care le-am transmis vreodata cititorilor. Drum bun.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.