O versiune in bronz a sculpturii "Mademoiselle Pogany" realizata de Constantin Brancusi constituie in prezent obiectul unei aprige dispute judiciare intre proprietarii sai romani si un om de afaceri norvegian, informeaza aftenposten.no. LA PIATA.
O versiune in bronz a sculpturii "Mademoiselle Pogany" realizata de Constantin Brancusi constituie in prezent obiectul unei aprige dispute judiciare intre proprietarii sai romani si un om de afaceri norvegian, informeaza aftenposten.no. LA PIATA. Pe 1 iulie, omul de afaceri norvegian Christen Sveaas a semnat o intelegere cu unul dintre cei doi proprietari ai sculpturii, Alexandru Calin Eugeniu Botez, potrivit careia trebuia sa plateasca pentru "Mademoiselle Pogany" suma de 100 de milioane de coroane norvegiene (18,43 de milioane de dolari). Proprietarii romani au primit, insa, o oferta de cumparare mai buna din Statele Unite.Alexandru Botez, care locuieste la Oslo, a semnat intelegerea cu Sveaas pe 16 iulie, spunand ca are aprobare formala din partea fratelui sau, Alvaro Botez, pentru a vinde capodopera lui Brancusi. Pe 17 august, avocatii lui Sveaas au primit un telefon de la un reprezentant al familiei Botez, avocatul Pal Kleven. Kleven, care este casatorit cu fiica unuia dintre fratii Botez, l-a informat pe Sveaas ca Alvaro "se considera lipsit de orice obligatie" in ceea ce priveste intelegerea incheiata de fratele sau si ca doreste sa vanda sculptura unui american, potrivit documentelor de la magistratura din Oslo. Cand Sveaas a devenit suspicios si si-a dat seama ca intelegerea nu va fi respectata, a contactat magistratii din Oslo pentru a impiedica vanzarea sculpturii. LA MANA LEGII. Magistratii din Oslo au emis un ordin temporar de interzicere a vanzarii sculpturii, dar familia Botez a facut apel. Niciuna dintre parti nu a dorit sa comenteze aceasta chestiune pana in prezent. Constantin Brancusi, prieten al lui Pablo Picasso si Marcel Duchamp, este unul dintre maestrii sculpturii secolului al XX-lea. Sculpturile lui Brancusi au stabilit, de cateva ori, recorduri de pret la licitatii. In 2005, opera sa "Pasarea in spatiu" a fost vanduta la o licitatie organizata de casa Christie's din New York, pentru 27,5 milioane de dolari. Sculptura "Mademoiselle Pogany", care dateaza din 1913, exista in cinci versiuni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.