Stilul de lucru specific europarlamentarilor romani, in acest caz al Silviei Ciornei (reprezentanta Partidului Conservator), a facut ca mini-audierea pe problemele mineritului organizata de Comisia pentru industrie, cercetare si energie unde domnia-s
Stilul de lucru specific europarlamentarilor romani, in acest caz al Silviei Ciornei (reprezentanta Partidului Conservator), a facut ca mini-audierea pe problemele mineritului organizata de Comisia pentru industrie, cercetare si energie unde domnia-sa este chiar vicepresedinte, sa aiba ca invitati reprezentantii Confederatiei Meridian, fara sa-i mentioneze chiar pe ai nostri pe lista vorbitorilor. Gest caracteristic pentru lipsa de solidaritate romaneasca, alaturi de obisnuita deja ignorare completa a corespondentilor de presa romani acreditati la institutiile europene, nefiind transmisa nici un fel de invitatie la eveniment.
Dar sa trecem la chestiunea foarte serioasa ce a facut subiectul audierii: industria miniera si descoperirea urgentei europene de a revitaliza acest domeniu in conditiile in care se prevede ca cererea de metale sa creasca foarte mult si, pe de alta parte, confruntati cu realitatea unei dependente de peste 40% de importuri in domeniul carbunelui.
Nu este vorba doar de o discutie privind un orizont de timp indepartat, fapt dovedit de decizia Consiliului European de a trasa un mandat clar Comisiei Europene pentru a gasi noi solutii de identificare de resurse de materii prime pentru industrie. Comisarul Verheugen a raspuns imediat, precizand ca "industriile europene, pentru a ramane competitive, au nevoie de previzibilitate cu privire la fluxul de materii prime si de preturi stabile. Ne-am angajat sa imbunatatim conditiile de acces la materiile prime provenite fie din Europa, fie din afara ei, prin crearea unui cadru de reglementare corect". La acest tip de cerere presanta, este de presupus ca statele europene in primul rand vor incerca sa-si precizeze oferta, asta in cazul in care nu au procedat ca Romania care si-a inchis o mare parte a capacitatilor sale extractive. Or, aici, a spus in discursul sau dl. Ion Popescu, presedintele Confederatiei Meridian, sindicatele romanesti din domeniul extractiv au decis sa realizeze, pentru prima data, un proiect national de refacere a industriei mineritului, in acord cu noile reglementari si cerinte europene, subliniind faptul ca, in ultima perioada, a crescut interesul investitorilor autohtoni si straini in investitii in extractia zacamintelor complexe, cupru, aur, argint.
Dr. Corina Hebestreit, secretarul general de la EUROMINES (Asociatia europeana a industriilor miniere) ne-a vorbit in termenii cei mai elogiosi despre cooperarea cu Confederatia sindicala romaneasca si despre contributia reala pe care incep s-o aduca romanii la definirea unei noi politici europene in domeniul industriei miniere. Mai ales ca, adauga ea, "in cadrul mandatului specific ce a fost dat Comisiei Europene, este vorba despre gasirea foarte rapida de cai concrete de revitalizare a mineritului in Europa si aceasta, cu siguranta, implica si industria de profil din Romania... Ceea ce facem acum este sa discutam pe de o parte cu patronatul din industria miniera, dar si cu Comisia Europeana care, cu siguranta, urmeaza sa investeasca resurse importante in domeniu, inclusiv in Romania".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.