"Cu ani in urma, impreuna cu Dana Duma, ne-am gandit la o carte despre un cinematograf fabulos sud-american, cinematograf care, diversificat si inca prezent in constiinta noastra inca din studentie, ne-a determinat sa visam si noi la un film, la un c
"Cu ani in urma, impreuna cu Dana Duma, ne-am gandit la o carte despre un cinematograf fabulos sud-american, cinematograf care, diversificat si inca prezent in constiinta noastra inca din studentie, ne-a determinat sa visam si noi la un film, la un cinematograf de forta expresiva a filmului sud-american. Printre autorii care ne-au atras atentia a fost o viguroasa tinuta regizorala pe care, in decursul anilor, a dovedit-o un tanar cineast venit din Chile, care a invatat in Romania, care a iubit in Romania, care a fost iubit si de romance in studentia lui, si pe care, dupa aceea, l-am descoperit un personaj prins in toate enciclopediile specifice de cinematograf. M-am bucurat foarte tare pentru ca a facut parte dintr-o clasa internationala de cineasti, pe care am avut-o cu final in '79", si-a prezentat fostul student prof. univ. dr. Geo Saizescu, decan la "Hyperion".
Luis R. Vera a revenit in tara noastra dupa 28 de ani, pentru a prezenta, la Sala Union a Cinematecii Romane, opt dintre filmele sale recunoscute international. Este, de fapt, un cadou pe care fostul student "adoptat" de romani in 1974 - fiind silit sa-si paraseasca tara in timpul regimului Pinochet - il face acum tinerilor nostri impatimiti ai artei cinematografice, dupa ce a devenit cunoscut pe tot mapamondul. Luni, in deschiderea evenimentului ce are loc intreaga saptamana la cinemateca, a rulat "Fiesta Patria", premiat imediat dupa lansare, in 2006, la San Sebastian. "De foarte multe ori, in acesti 28 de ani, am gandit pe romaneste, am visat pe romaneste, ceea ce confirma cele spuse de profesorul Saizescu, ca Romania mi-a intrat foarte tare in inima, iar cu vizita aceasta, sentimentul o sa creasca, fara indoiala", a declarat Luis R. Vera.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.