Avioanele au zburat la mica inaltime, pentru a nu fi reperate de radare si cateva minute mai tarziu patrundeau in spatiul aerian al Iordaniei. Nu va trece mult timp si se vor afla deasupra Arabiei Saudite. Dar tinta lor sunt instalatiile nucleare ira
Avioanele au zburat la mica inaltime, pentru a nu fi reperate de radare si cateva minute mai tarziu patrundeau in spatiul aerian al Iordaniei. Nu va trece mult timp si se vor afla deasupra Arabiei Saudite. Dar tinta lor sunt instalatiile nucleare iraniene, si in special uzinele subpamantene de imbogatit uraniul. In pantecele avioanelor se aflau zeci de bombe "despicatoare de bunkere". Daca o singura bomba ar fi lovit o constructie nucleara, totul s-ar fi transformat in praf si pulbere. In cateva secunde, sperantele anilor de munca draceasca se spulberau, bomba atomica iraniana se indeparta cu cativa ani buni. Scenariul acesta a fost intocmit de doi strategi americani, Witney Ross si Austin Long, si se bizuie pe o istorie reala.
In 1981, dupa multiple avertismente, premierul israelian Menahem Beghin a trimis o escadrila in Irak si reactorul nuclear de la Ossiriak a incetat brusc sa mai existe. Cei doi specialisti americani apreciaza ca pentru experimentatii piloti israelieni zborul pana in Iran nu ridica obstacole tehnice insurmontabile. Pilotii au repetat deja lectia. Ultima repetitie a avut loc in urma cu o luna cand o escadrila formata din opt avioane F-16 au atacat obiective militare in nordul Siriei. Cenzura de la Ierusalim a permis abia ieri publicarea stirii, confirmand atacul israelian. Scenariul lui Rose si Long se bizuie pe supozitia ca proiectul atomic iranian este acel despre care conducatorii iranieni il amintesc in toate ocaziile. Daca o singura bomba "despicatoare de bunkere" distruge in-stalatiile de imbogatire a uraniului de la Natanz, intregul program nuclear iranian se intrerupe. Se pare ca israelienii nu-i cred pe cuvant nici pe iranieni si nici pe cei doi strategi americani. Dimpotriva, responsabilii israelieni au convingerea ca Ahmadinejad dezvolta si un program nuclear ascuns, paralel cu cel dat publicitatii. Supozitie confirmata de CNRI (Consiliul National de Impotrivire Iraniana), care, zilele trecute, a dezvaluit construirea sub raul Natanz, in nordul Iranului, a unei noi uriase uzine sub-pamantene de imbogatire a uraniului. Sase kilometri de tuneluri subterane, blindate cu metri de beton armat, vor pastra intacte tehnologia nucleara in cazul bombardarii si distrugerii reactorului stiut de la Natanz. Informatie care pare credibila, CNRI a fost prima care in 2002 a facut cunoscut lumii existenta instalatiilor nucleare de langa orasele Arak si Natanz. Analistii militari apreciaza ca nu exista obstacole tehnice militare in realizarea unui asemenea atac aerian antiiranian, problemele sunt politice. Avioanele israeliene trebuie sa traverseze spatiul aerian al Turciei sau al Siriei sau al Iordaniei si Arabiei Saudite. Turcia, probabil se va opune, Siria va actiona rachete pamant-aer si avioane, Irakul oficial se va face ca nu a vazut nimic. Va exista si o reactie a Condoleezzei Rice, sefa diplomatiei americane. Dar cine o va asculta? Inca in urma cu jumatate de secol, fostul presedinte american Harry Truman a stabilit cine e responsabil cu politica externa americana. La o conferinta de presa, i s-a pus intrebarea: "Domnule presedinte, sunteti de acord cu politica Departamentului de Stat al Statelor Unire ca trebuie...", Truman n-a mai ascultat sfarsitul intrebarii si a decretat: "Ministerul nostru de Externe nu are nici o politica, decat aceea pe care eu o proclam". Ierusalimul nu-si face griji din directia actualului presedinte american.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.