Påna sa ajunga sa primeasca despagubirile pentru bunurile confiscate de stat in perioada comunista, fostii proprietari sunt la måna primariilor, care prefera sa plateasca amenzi decåt sa le solutioneze dosarele.

„Sumele pentru despagubirea fostilor proprietari nu vor fi majorate“, a declarat, ieri, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. Oficialul a explicat ca nivelul dividendelor va acoperi cererea din partea actionarilor la Fondul Proprietatea. „Cei mai multi despagubiti opteaza pentru actiuni, iar dividendele aferente anilor urmatori pot acoperi aceste solicitari“, a spus ministrul.

Incepand cu 1 octombrie, proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate si care detin titlurile respective pot depune dosarele pentru acordarea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea. Pana sa primeasca compensatiile, fostii proprietari asteapta ca autoritatile locale sa le solutioneze dosarele de retrocedare pentru a putea primi decizia de despagubire.

„In dosarele instrumentate de primarii exista multe greseli, actele emise de primari nefiind verificate pen tru avizul de conformitate, asa cum prevede legea“, a declarat Ana Maria Valica, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), citata de Mediafax.

Din acest motiv a fost nevoie de introducerea unor sanctiuni prin intermediul ordonantei de urgenta pentru accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor. Actul normativ se afla in dezbaterea Senatului.

Mostenitorii lui Max Auschnit au renuntat la proprietatile imobiliare din Otelu Rosu