"Da-i, Doamne, romanului mintea de pe urma!", zicem. Nimeni nu spune "da-i, Doamne, ungurului sau omului". Expresia ne priveste direct.

Are specific national si nu se refera la omenirea in generalitatea-i abstracta. Pare-se ca singuri ne-am pus diagnosticul si singuri ne-am decis tratamentul: nu mintea ne lipseste, ci mintea „la timp". Avem o desteptaciune care functioneaza mai bine retroactiv. „Pe urma". „Pe urma", vedem lucrurile mai bine decit atunci cind ne aflam in viltoarea lor. De obicei, sintem destepti cinci minute prea tirziu. Estimp, calul, vorba ardeleanului, plecase.

In cazul politicienilor, sindromul se complica. Nu doar mintea „de pe urma" lipseste, ci si, in cele mai multe cazuri, virtosenia „de pe urma". Determinarea de a ramine consecvent acelorasi principii, aceleiasi agende politice, indiferent de conjunctura, de tipetele din jur sau de sondajele de opinie. Puterea de a spune „nu" cind e cazul. Incapatinarea de a face pisu impotriva vintului (cu tot riscul inerent de a te uda pe pantaloni) pina cind vintul insusi, plictisit sau obosit, se decide sa bata in directia dorita. Iar asta, daca nu din rectitudine morala, atunci macar din motive cit se poate de practice.

Scaderea dramatica a lui Vadim Tudor in sondaje e originata in momentul in care liderul PRM a inceput sa faca slalom printre ideile putine, dar fixe, ce-i fidelizasera un anumit segment electoral. Pe un alt palier, Boc se tiraste la coada oricarui clasament de popularitate nu neaparat din deficit de harisma, ci din cauza perceptiei de „yesman" al lui Basescu. Tariceanu a luat-o si el in jos tot in clipa in care a revenit asupra deciziei anuntate, transformindu-se in „Moliceanu". Iar Geoana a ramas cu eticheta de „prostanac" lipita de frunte in momentul in care a devenit clar ca mult anuntata reforma a partidului a murit in proiect.

Daca motiunea asta de cenzura a produs ceva bun, apoi aceea a fost - dincolo de rezultatul final - (re)descoperirea „virilitatii" politice a liderilor PNL si PSD. La sugestia consilierilor, Moliceanu si Prostanacul s-au transformat peste noapte in conducatori cu mina de fier. Tariceanu a strivit in fasa orice sugestie de colaborare cu PSD. La rindul sau, Geoana s-a declarat necrutator fata de orice membru de partid ce nu voteaza conform indicatiilor.

Admirabil. Cinci minute prea tirziu, insa. Calul plecase.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.