Proprietarii fara pile au ramas cu casele netermitate, iar presedintele ANL ii indeamna sa si le termine singuri.

In urma articolelor din Cotidianul referitoare la cartierul secret ridicat de ANL in nordul Capitalei, au aparut si primele explicatii privind modul in care a fost posibila construirea unor vile de lux pentru protipendada guvernarii Nastase la preturi preferentiale, in timp ce alte case din acelasi cartier au ramas neterminate, iar firma responsabila a dat faliment. Cei aflati in aceasta ultima situatie au avut o singura solutie: sa si le termine singuri, desi le platisera la ANL.

Unul dintre proprietarii acestor vile a acceptat, sub protectia anonimatului, sa ne descrie mecanismul folosit de ANL si de firma constructoare, Consol SA pentru a infaptui acest lucru. „Toate vilele trebuiau sa fie gata in 2003, dar s-a lucrat mai intii la casele persoanelor «importante». Cum acestea au vrut mai mult decit scria in contract, firma constructoare a realizat lucrarile suplimentare, dar n-a mai facut lucrari la casele celor care nu aveau pe cineva in spate. De vila mea s-au apucat in 2003, iar in 2004, cind nu era terminata, au sistat lucrarile. Pina acum nu au mai facut nimic", spune proprietarul din cartierul ANL.

Dupa ce casele unora au fost terminate, iar a sa nu, el a incercat sa afle de la ANL cum se va putea rezolva situatia. Raspunsul primit de la directorul ANL, Gheorghe Popescu, a fost ca trebuie sa-si termine casa de unul singur, desi platea rate pentru ea in continuare. „Avind in vedere situatia de faliment a firmei care a executat lucrarile in amplasament, va reamintim concluziile discutiilor de la sediul ANL din luna decembrie (2006 – n.r.) pentru gasirea modului de rezolvare amiabila a situatiei in care se gaseste imobilul dvs., si anume preluarea cu proces-verbal de predare primire si terminarea lucrarilor in regie proprie", se arata intr-o adresa ANL catre proprietar, cu antet si semnatura directorului Gheorghe Popescu.

Cu aceasta ocazie, el a aflat ca ridicarea la rosu a vilei sale costase 62.000 de euro, din pretul total de 70.000. „ANL mi-a spus ca, pentru a ma folosi de cei 8.000 de euro ramasi din creditul facut, trebuie sa imi iau casa in regie proprie", mai spune proprietarul. Cind a chemat o firma privata de constructii pentru a constata starea vilei, el a aflat ca peretii erau strimbi, tencuiala era facuta cu ipsos si existau fisuri in constructie.

Directorul ANL: „Nu le-am recomandat eu" Intrebat de ce anume a recomandat celor ce stau cu casele neterminate sa si le termine singuri, Gheorghe Popescu, directorul ANL, a negat ca a facut acest lucru: „Nu le-am recomandat eu. Asta era solutia.

Era putin de executat la ele si nu mai venea nici un constructor sa lucreze la ele pentru 2% din valoarea contractului". Cu toate acestea, a recunoscut ca nu toate casele au fost finalizate. „Cartierul asta e problema din 2002 si eu habar n-am ce-i cu el. Cind am venit eu, toate lucrarile erau facute. Au mai fost doar citeva case cu care am avut discutii", a spus Popescu inainte de a ne recomanda sa corespondam prin posta si a ne inchide telefonul.

Permanent, principala motivatie a celor de la ANL pentru neterminarea constructiei a fost ca firma Consol SA, cea care trebuia sa ridice casele, a dat faliment. Insa proprietarii aveau cu ANL un contract prin care mandatau Agentia sa se ocupe de lucrari. „Am fost obligat ca, pe linga contractul semnat cu ANL, sa mai semnez separat si un contract cu firma aleasa de ei sa construiasca casele. I-am intrebat de ce si mi-au zis ca, daca nu vreau, pot sa renunt la casa", isi aminteste proprietarul cu vila neterminata.

Din cauza acestui contract, incercarile sale de a da in judecata ANL au esuat. „Toate procesele au fost suspendate, pentru ca ANL chema firma Consol in garantie, iar aceasta era in faliment", mai spune el.