CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
E vanatoresc doar cu numele. In interiorul membranei rosii se afla un salam obisnuit, cu o multime de aditivi alimentari si grasimi de calitate inferioara, care nu aduc nici un beneficiu organismului. <
CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
E vanatoresc doar cu numele. In interiorul membranei rosii se afla un salam obisnuit, cu o multime de aditivi alimentari si grasimi de calitate inferioara, care nu aduc nici un beneficiu organismului.


Cei de la Kosarom au inventat o reteta noua de salam vanatoresc fara pic de carne de vanat in el. Daca va imaginati ca veti manca o combinatie de carne de mistret cu caprioara sau iepure, veti suferi o dezamagire. Ingredientele sunt cele ale unui salam de porc cat se poate de domestic: "carne porc, emulsie sorici, slanina, gheata, proteina vegetala din soia, sare, condimente, arome, stabilizatori (polifosfati E 462), antioxidant (ascorbat de sodiu E 301), zahar, potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621), colorant natural (carmin E 120), conservant (nitrit de sodiu E 250), proteina animala, dextroza, agenti de ingrosare (guma de guar E 412), extract de drojdie, fum natural. Membrana artificiala necomestibila. Produs fiert si afumat. Ingredientii utilizati nu contin organisme modificate genetic".


ANALIZÃ…. Produsul analizat face parte din categoria salamurilor, dar, oricand de speciala ar fi reteta, ar fi trebuit sa contina materii prime provenind de la animale salbatice. Desi nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca salamul vanatoresc are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi animale saturate nesanatoase (slanina) si proteine colagenice de slaba calitate (emulsie de sorici). Salamul vanatoresc are si o componenta importanta din proteina vegetala de soia, dar si o pleiada de aditivi alimentari reprezentati de stabilizatori, antioxidanti, potentiator de gust si aroma, colorant, conservant, agent de ingrosare si fum natural. Polifosfatii E 462 contribuie la dezechilibrarea balantei calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. Glutamatul monosodic E 621, unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari, poate da efecte adverse persoanelor sensibile, de la ameteli la stari de lesin si pierderi de memorie, daca este consumat in cantitati mari. Conservantul E 250 poate forma in tractul digestiv nitrozamine cancerigene, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, fumul natural contine si substante periculoase pentru sanatate: hidrocarburi policiclice aromate si altele. De asemenea, produsul este o sursa de sodiu.


RECOMANDARI. Aditivii alimentari utilizati in produs si cantitatea mare de grasimi sunt motive serioase pentru ca specialistul nostru sa nu recomande salamul vanatoresc supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu status proinflamator sistemic. In aceasta ultima categorie intra suferinzii de poliartite, cei cu procese inflamatorii ale sistemului respirator, diabeticii, persoanele cu afectiuni cardiovasculare, hipertensivii, suferinzii de boli hepatice si renale, suferinzii de maladii neurologice si neurodegenerative, bolnavii de cancer. De asemenea, persoanele cu eczeme, alergicii si cei cu afectiuni dermatologice ar trebui sa evite consumarea acestui mezel. Produsul este interzis copiilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.