Alain Ducasse este o figura emblematica a gastronomiei franceze si spunem asta fara a tine neaparat cont de sirul de restaurante pe care le conduce ci, mai ales, datorita succesului sau culinar international.

Alain Ducasse este considerat
Alain Ducasse este o figura emblematica a gastronomiei franceze si spunem asta fara a tine neaparat cont de sirul de restaurante pe care le conduce ci, mai ales, datorita succesului sau culinar international.

Alain Ducasse este considerat unul dintre cei mai mari bucatari ai tuturor timpurilor, "inima" bucatariei franceze cum obisnuieste sa i se spuna. A aratat unei lumi intregi ca, in spatele efortului depus si a numeroaselor feluri de mancare pregatite, "se ascunde rigoarea si dragostea de a lucra cat mai bine".


DEBUT. Alain Ducasse s-a nascut la 13 septembrie 1956 intr-o familie modesta de agricultori, dar a stiut intotdeauna sa aprecieze gustul fiecarui ingredient in parte. La varsta de 16 ani a devenit ucenic la restaurantul "Pavillon Landis", dar debutul in cariera de bucatar l-a avut alaturi de Michel Guerard, un mare gurmand. La numai 33 de ani, Alain Ducasse devine singurul bucatar de aceasta varsta care apare in Ghidul Michellin, catalogat cu trei stele, cea mai inalta distinctie in trei orase diferite: Paris, New York si Monaco. Datorita experientei sale culinare exceptionale, Alain Ducasse a participat la numeroase conferinte internationale, avand ocazia de a-l cunoaste si pe presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Romania, domnul Dumitru Burtea. O functie cu adevarat importanta a primit-o in anul 2004 cand a devenit "Cavaler al legiunii de onoare", acest merit deosebit fiind oferit de insusi presedintele republicii franceze, Jacques Chirac.


MENIU IN COSMOS. Cu toate stelele Michelin cucerite, Ducasse este hotarat sa mearga mai departe, sa cucereasca spatiul cosmic. Academia de bucatari a lui Alain Ducasse a fost solicitata de Agentia Europeana Spatiala sa participe la crearea unui meniu pentru astronautii europeni. Printre specialitatile care vor fi incluse se numara: piept de rata condimentat cu capere, prepelita in sos de Madeira, friptura de peste-sabie in stil Riviera. Allain Ducasse ramane un deschizator de drumuri pentru cei care doresc sa patrunda in tainele bucatariei franceze.


Piept de rata cu pruneINGREDIENTE: trei prune, un piept de rata, sare, piper, doua lingurite de zahar, un plic de sos pentru friptura de pasare, doua linguri de vin rosu, doua frunze de rozmarin, un varf de scortisoara, doua pahare de vin rosu, 250 ml de apa.
PREPARARE: Se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se indeparteaza samburii de la prune, apoi se taie in cubulete.
Se prajeste pieptul de rata intr-o tigaie cu ulei, adaugandu-se sare si piper dupa gust.
Se asaza apoi intr-o forma de sufleu si se lasa la cuptor aproximativ 15 minute.
Se rumenesc cubuletele de prune pana cand se inabusesc. Se presara zaharul si se lasa sa se topeasca.
Se pune apala fiert, apoi se amesteca sosul. Se adauga vinul rosu, rozmarinul si scortisoara in sos.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.