Municipiul Sebes, subiect media in ultimele saptamåni pentru referendumul contra formaldehidei, este scena unui nou scandal. Primarul, 16 dintre cei 19 consilieri locali si un om de afaceri au intrat in vizorul DNA din cauza unor tranzactii cu terenuri. Procurorii de la DNA au pus ochii pe primarul municipiului Sebes, Alexandru Dancila, si pe 16 dintre cei 19 consilieri locali, invinuiti ca au våndut aproximativ 40 de hectare de teren la preturi mult sub cele ale pietei. Surse apropiate anchetatorilor ne-au declarat ca unul dintre consilieri s-a autodenuntat ieri pentru primire de mita, dar nu am reusit sa obtinem confirmarea oficiala.

Terenurile care fac obiectul cercetarilor sunt foarte bine situate, intre Alba Iulia (la circa 4 km de oras) si Sebes, de-a lungul DN 1, viitoarea sosea rapida care va face legatura intre resedinta judetului Alba si autostrada Bechtel. Din 2003 si pana in 2006, terenurile respective s-au aflat, din punct de vedere legal, in administrarea societatii PISA - Parcul Industrial Sebes-Alba SA. In primavara anului 2005 insa, Consiliul local Sebes a hotarat sa anuleze contractul de concesiune a terenului cat re PISA.
Printr-o serie de hotarari, apoi, Consiliul local a inceput sa vanda parcele de teren, in suprafata de 1-2 hectare, cu un pret de pornire de 5 euro/mp, mult sub pretul zonei. Nordab Trade SRL Alba Iulia, apartinand omului de afaceri Nicolae Matei, din Sebes, a castigat doua dintre licitatii, cumparand 4,1 hectare, la o valoare de 213.704 euro. Prin contract, el se obliga ca, in trei ani, sa finalizeze investitiile si nu avea voie sa vanda terenul inainte de finalizarea acestora. In caz contrar, pierdea terenul. Nu a respectat nici una din clauze, iar in februarie 2007 a vandut terenul unei alte firme, Automotive Real Estate SRL, din Bucuresti, care face parte din grupul de companii controlat de Ion Tiriac. Conform unor surse din Sebes, Nicolae Matei s-a laudat ca a obtinut un profit de un milion de euro.

Autoritatile au viteza melcului, Tiriac pierde un milion de euro
Conform contractului de vanzare-cumparare, edilii ar fi trebuit sa inscrie in cartea funciara interdictia de revanzare a terenului pe termen de trei ani, lucru care nu s-a intamplat. A fost nevoie sa inceapa cercetarile DNA inainte sa se hotarasca sa-l dea in judecata pe Nicolae Matei in mai 2007.