Aproximativ 700 de studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj (UTCN) au protestat in strada cerind taxe de scolarizare mai mici.

„Nu sintem cifre, sintem oameni", „Taxe americane, conditii africane", „Tata nu este bancher, este numai inginer" sint citeva dintre lozincile strigate de studenti marti, in fata rectoratului UTCN. Desi anuntasera un protest „de catifea", cu chitare, cintece si distractie, studentii au venit cu pancarte si au strigat, dirijati de un purtator de portavoce, au fluierat si au huiduit. Ei au cerut conducerii universitatii sa vina sa stea de vorba cu ei, dar intreaga conducere se afla la inmormintarea unui profesor coleg.

„Astazi o sa intram sa vedem cind sint dispusi sa ne primeasca la negocieri. Speram ca vom ajunge la o solutie favorabila pentru ambele parti", a afirmat Bogdan Buta, presedintele Organizatiei Studentilor din Universitatea Tehnica (OSUT), organizatorii protestului. „Ieri dupa-amiaza (luni - n.r.), reprezentantii manifestantilor i-au prezentat domnului rector o petitie, iar discutiile, stabilite de comun acord cu studentii, vor fi vineri", s-a mirat Catalin Popa, purtatorul de cuvint al UTCN, de protestul studentilor.

Principalele solicitari ale studentilor se refera la taxa de scolarizare: ei vor ca aceasta sa ramina aceeasi pentru toti anii de studiu. „Taxele s-au majorat pentru anul acesta, nejustificat, cu sume intre 800 si 1.200 de lei", a mai spus Bogdan Buta. „Am inceput in anul I cu 300 de euro, acum s-a ajuns la 1.200 de euro, dar e nejustificat, calitatea invatamintului nu este deloc garantata. Sintem multi care vrem sa ne transferam la alte facultati din cauza asta. Nu stim pentru ce mai stam aici, numai ca sa fim calcati in picioare", spune Sinziana, de la Arhitectura, cea mai „scumpa" specializare din cadrul UTCN.

Alte revendicari ale tinerilor sint imbunatatirea conditiilor de cazare, construirea de noi camine, neplata regiei de camin pe durata vacantei, dar si primirea bursei pe perioada de vacanta, precum si o mai buna reprezentare a studentilor in conducerea universitatii.

„Studentii au reprezentanti in toate forurile universitatii, iar in Biroul Senat, contrar uzantelor, au fost primiti doi studenti, tocmai pentru a fi reprezentate toate asociatiile lor. Joi am avut sedinta de senat, la care singura problema ridicata de reprezentantii studentilor a fost planificarea cazarilor in camine", a acuzat purtatorul de cuvint al UTCN. Organizatorii protestului spun ca „am vrut sa aratam, prin acest protest, ca sintem uniti".