Premierul prorus Viktor Ianukovici a trecut pe primul loc dupa numararea a 90% dintre voturi, dar presedintele Iuscenko acuza fraude electorale.

Istoria alegerilor care au dat startul Revolutiei portocalii in Ucraina pare sa se repete. Rezultatele partiale o plasau, luni, pe Iulia Timosenko, liderul opozitiei, pe primul loc in scrutinul anticipat pentru Parlament, insa o data cu numararea voturilor din estul si sudul proruse ale tarii, premierul Viktor Ianukovici a devansat-o cu doua procente. Presedintele Viktor Iuscenko, al carui partid (Ucraina Noastra) s-a clasat al treilea, si care se declarase gata sa faca o coalitie cu Blocul Iulia Timosenko, s-a declarat insa „ingrijorat de intirzierea numararii voturilor" in regiunile unde Ianukovici a iesit cistigator - Donetk, Lugansk, Odessa, Crimeea - si a avertizat ca cei care comit fraude vor fi pedepsiti.

Ca si in 2004, ambele tabere declara ca pot sa alcatuiasca guvernul: Timosenko (care a obtinut 31,26% din voturi) impreuna cu partidul lui Iuscenko (14,55%), iar Ianukovici (33,49%) impreuna cu alte trei partide mai mici. „Nimeni nu poate nega sau subestima victoria pe care a cistigat-o Ucraina", a spus Iulia Timosenko, anuntind ca se intilneste cu presedintele prooccidental pentru a discuta formarea coalitiei. „In citeva saptamini, vom tine prima conferinta de presa a guvernului nostru", a spus ea. La rindul sau, premierul prorus Viktor Ianukovici a afirmat: „Aceasta sustinere semnificativa din partea poporului ucrainean da mina libera Partidului Regiunilor sa formeze cu succes un nou cabinet".

Disputa politica ameninta sa se mute din nou in strada. In sprijinul lui Ianukovici s-au adunat deja mii de sustinatori la Kiev. Liderul apropiat Moscovei a fost initial declarat cistigator si in 2004, dar rezultatul scrutinului a fost anulat din cauza acuzatiilor de frauda.

Sustinatorii lui Iuscenko au cerut, in strada, noi alegeri, in care acesta a triumfat. El a numit-o premier pe Iulia Timosenko, insa guvernul a cazut un an mai tirziu din cauza disputelor interne. De data aceasta, OSCE a declarat ca alegerile au fost corecte si la inaltimea standardelor europene.