Traim vremuri de mare paradox politic. Ramas la guvernare cu ajutorul PSD, Calin Popescu Tariceanu si-a jucat singur soarta la ruleta. A ignorat complet orice forma de colaborare politica intre PNL si PSD, preferand sa-i impinga pe acestia spre conta

Traim vremuri de mare paradox politic. Ramas la guvernare cu ajutorul PSD, Calin Popescu Tariceanu si-a jucat singur soarta la ruleta. A ignorat complet orice forma de colaborare politica intre PNL si PSD, preferand sa-i impinga pe acestia spre contacte cu Partidul Democrat. Ceea ce se intampla de la instalarea cabinetului Tariceanu 2 a depasit orice imaginatie politica, oricat de bogata ar fi fost ea. Sa le enumeram.

Partidul National Liberal este fericit ca in PSD exista un Ion Iliescu. Datorita pozitiei fostului presedinte, liberalii si-au frecat palmele de satisfactie cand au vazut criticile deschise si pozitia antimotiune a celui ce a fost strategul politic social-democrat post-revolutionar. In plus, cu o pozitie ferma in privinta caracterului murdar al lui Traian Basescu, pentru care cuvantul dat valoreaza cat o ceapa degerata, Ion Iliescu a fost si ramane partizanul unei cooperari politice pe termen lung cu liberalii. Am trait sa o vedem si pe asta: Ion Iliescu, avocatul din PSD al liberalilor. Dar nebunia politica de la referendum incoace ne determina sa nu ne mai miram de nimic.

Al doilea mare paradox este miza presedintelui Traian Basescu pe PSD. Venit la putere printr-un mesaj distrugator la adresa "partidului-stat, corupt si mafiot", lui Basescu i-au trebuit mai putin de doi ani pentru a lucra pe sub masa cu PSD, impotriva liberalilor. Ca sa-l rastoarne pe Tariceanu, intaiul om in stat s-a aliat de conjunctura cu social-democratii. Impotriva tuturor afirmatiilor liderilor PD si a prevederii din programul politic al partidului fost de stanga, acum la dreapta. Fara un joc in culise cu PSD, dar vizibil din anumite unghiuri, presedintele Romaniei nu si-ar fi putut pune in practica gandurile de asasinat politic la adresa lui Calin Popescu Tariceanu. Fara sa spuna un cuvintel despre asta, Basescu a batut palma cu o mare parte din cei 322 de nenorociti din Parlament, pe care i-a injurat de zor in ultimele 6 luni.

Al treilea mare paradox politic este sprijinul prin absenta de la votul motiunii pe care PRM il da unui guvern cu o consistenta componenta UDMR. Nicicand in existenta sa, din 1990 incoace, formatiunea lui Corneliu Vadim Tudor nu s-a raliat unui sprijit tacit acordat formatiunii politice ce reprezinta minoritatea maghiara. "Teroristii unguri, partidul celor care ne vor Ardealul", asa cum a definit nu de putine ori Romania Mare formatiunea condusa de Marko Bela, primeste acum girul prin absenta din partea tribunului.

Am enumerat doar cateva din relatiile contra naturii practicate in viata politica romaneasca in ultimii 2 ani si 10 luni. Nu putem sa ne facem ca nu vedem cat de tensionata, incoerenta si ineficienta este viata politica romaneasca de cand la putere au sosit portocalele cu miez liberal si coaja democrata. Le-a trebuit foarte putin timp pana sa se certe in vazul lumii si sa se balacareasca in direct la televizor, spre stupoarea celor care i-au votat, care sperau intr-o altfel de politica.

Am mai spus ca era evident nevoie de o schimbare si ca PSD trebuia dat la o parte, pentru ca ametise din cauza aerului tare al puterii absolute si avea accese fanariote. Ideea e insa alta. Ce a venit in schimbul PSD la putere pare sa depaseasca orice inchipuire. Erau putini cei care credeau ca se va repeta la indigo scenariul din perioada 1996-2000, cu primul-ministru cazut in dizgratia presedintelui pana la declansarea unei mineriade politice ca sa fie alungat. In rolurile de atunci au fost Emil Constantinescu si Radu Vasile. Acum ii avem pe Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Ura viscerala, lipsa de maturitate si un insuficient IQ politic ii determina pe reprezentantii dreptei, veniti impreuna la guvernare in 2004, sa-si distruga singuri orice urma de credibilitate pe termen lung. Nimeni nu i-a adus aici. Ba chiar au avut parte mai bine de doi ani de un PSD moale ca un pisoi care astepta sa-i creasca niste gheare noi, ce nu mai apareau... Reconfigurarea majoritatii parlamentare si un nou tip de guvernare, bazata pe masuri sociale consistente si crestere economica, ar trebui sa fie singurul tel al guvernarii urmatoare. Indiferent care va fi ea.

Daca si in urmatoarea formula guvernamentala isi mai baga coada Scaraotchi, trebuie sa-i spunem cu totii sa se duca repejor la origini. Ne-am saturat ca Romania sa fie un cazan cu smoala fierbinte, doar pentru satisfactia lui tembela de a-i vedea pe toti fierband la foc mic. Apasati de el cu furca, in hahaieli zgomotoase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.