Documentatia necesara pentru depunerea ofertelor angajante in vederea constituirii companiei de proiect care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda a fost cumparata, pana la 30 septembrie, de 31 de potentiali investitor
Documentatia necesara pentru depunerea ofertelor angajante in vederea constituirii companiei de proiect care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda a fost cumparata, pana la 30 septembrie, de 31 de potentiali investitori, a anuntat, ieri, Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare. Dintre acestea, sapte sunt mari producatori de energie electrica, sase mari consumatori de energie electrica, iar zece sunt distribuitori de electricitate. Totodata, printre companiile care au preluat documentatia se afla doua banci, un fond national de investitii si cinci potentiali contractori de bunuri si servicii, pentru finalizarea proiectului, potrivit SNN.
Astfel, printre companiile interesate se afla Alro, Silcotub, Energy Holding, Lafarge, Rompetrol, Enel, CEZ, EGL, ArcelorMitall Galati, RWE, E.ON, Ansaldo Italia, Asociatia Furnizorilor de Echipamente (AFEN), Electrica, Tess Conex Iasi si bancile BNP Paribas si Societe Generale. Pe langa acestea au fost selectate si companiile care au depus oferte anul trecut. Procesul de selectie a investitorilor pentru reactoarele 3 si 4 a inceput anul trecut si a ajuns in etapa negocierilor, insa autoritatile au decis sa reia procedurile. Printre cei selectati anul trecut se numara si AES Corporation (SUA), consortiul Unit Investments (Luxemburg) - Dogan Enerji/Dogus Holding (Turcia), Electrabel (Belgia), Gabriel Resources, Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud).
Surse oficiale ne-au declarat ca, desi atat de multe companii si-au manifestat interesul pentru reactoarele 3 si 4, este de preferat ca din consortiu sa faca parte numai companiile producatoare de energie, nu si cele de trading, in total cel mult patru companii.
Costurile celor doua unitati se ridica la aproximativ 2,3 miliarde de euro, 30 de procente (circa 700 milioane de euro) urmand sa fie acoperite de compania de proiect, iar restul de 70% din imprumuturi.
Oferte angajante se asteapta pana la 25 octombrie, punerea in functiune a celor doua reactoare fiind prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
De remarcat, o data cu finalizarea unitatilor 3 si 4 trebuie sa se construiasca si centrala de pompaj de la Tarnita-Lapustesti, proiect in valoare de un miliard de euro, necesar pentru reglarea sistemului energetic. Astfel, apare si intrebarea de ce compania de proiect, care va realiza unitatile de la Cernavoda, nu preia si construirea acestei hidrocentrale, avand in vedere numarul mare de potentiali investitori.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian (foto), a declarat ca, spre sfarsitul deceniului urmator Romania va trebui sa aduca uraniu de pe pietele internationale si se are in vedere chiar achizitionarea unei mine de uraniu in strainatate.
Reactorul 2 de la Cernavoda va fi oprit pentru cateva zile, in luna octombrie, pentru realizarea unor inspectii, controale si lucrari de remediere, a declarat, ieri, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. Dupa aceea, reactorul va fi repornit si va incepe exploatarea comerciala, a precizat Chirica. El a mai spus ca o parte din energia care urmeaza sa fie produsa de reactorul 2 va incepe sa fie tranzactionara pe platformele operatorului pietei de electricitate OPCOM. "Pe OPCOM nu vom iesi cu energie mai devreme de 1 noiembrie, cand vom avea pachete de 100-200 MW", a precizat Chirica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.