Kremlinologii s-au linistit: Putin le-a indicat modalitatea prin care va ramine cel mai important om din Rusia, devenind premier dupa terminarea mandatului prezidential.

Vladimir Vladimirovici Putin a lamurit in sfirsit speculatiile analistilor privind modalitatea in care va continua sa conduca Rusia dupa alegerile prezidentiale din martie 2008, el neavind dreptul la un al treilea mandat consecutiv. Intreaga presa rusa avea ieri prima pagina ocupata de anuntul presedintelui conform caruia va participa la alegerile parlamentare din decembrie pe primul loc de pe lista partidului Rusia Unita, controlat de Kremlin, si nu exclude posibilitatea de a deveni premier.

„Accept cu recunostinta propunerea de a conduce lista Rusiei Unite", a declarat Putin in fata adunarii entuziaste a partidului si in direct la televiziunile ruse. Conform Constitutiei, presedintele are acest drept, de a participa la alegerile parlamentare. Putin nu se va inscrie insa in partid. Cit despre sugestiile conform carora ar trebui sa devina premier, dupa incheierea mandatului prezidential, numarul unu al Rusiei a spus: „Sint complet realiste". Totusi, Putin considera ca este prea devreme pentru a vorbi concret despre aceasta posibilitate, deoarece mai trebuie indeplinite doua conditii: „Prima, Rusia Unita trebuie sa cistige alegerile pentru Duma de Stat din 2 decembrie. A doua, o persoana decenta, capabila si moderna cu care sa pot colabora ar trebui sa fie aleasa presedinte".

Pentru analistii politicii ruse, aceasta persoana „decenta" care ar trebui sa devina presedinte este, din ce in ce mai clar, actualul premier, Viktor Zubkov, fidel lui Putin, care si-a anuntat deja intentiile de a participa la scrutinul prezidential. Cit despre prima conditie impusa de Putin, partidul Rusia Unita are toate sansele de a beneficia de pe urma popularitatii sale de 70%, cu actualul presedinte transformat in locomotiva electorala.

In acest caz, Constitutia rusa va trebui schimbata, pentru a acorda premierului puteri sporite, presedintele urmind sa indeplineasca un rol formal. Pina atunci, Putin ar putea opta pentru postul de presedinte al senatului, scrie cotidianul rus „Kommersant". Ramine deschisa si posibilitatea ca acela care va fi ales presedinte, un om de paie al lui Putin, sa se retraga inainte de termen, pentru ca tarul sa isi reocupe postul la Kremlin.