Data unei intalniri intre Papa Benedict al XVI-lea si Patriarhul rus Aleksei al II-lea este inca incerta, dar pregatirile s-au intensificat. Patriarhul rus a tinut, ieri, un discurs la Consiliul Europei, la Strasbourg.

„Astazi se produce o ruptura intre drepturile omului si moralitate, si aceasta ruptura ameninta civilizatia europeana. Acest lucru se poate vedea intr-o noua generatie de drepturi care contravin moralei si in folosirea drepturilor omului pentru a justifica comportamentul imoral“, a spus Aleksei al II-lea in fata europarlamentarilor.

Cativa analisti spun ca, prin aceste declaratii, acesta a incercat sa justifice in fata comunitatii internationale violarea drepturilor omului in Rusia. „Este prima data cand un lider religios vorbeste la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei nu in calitate de sef de stat sau expert, ci in calitate de lider religios, dar sub protocolul specific unui sef de stat“, a comentat un prelat rus semnificatia discursului. Patriarhul a subliniat luni ca „viziunea personala“ a Papei Benedict al XVI-lea „contribuie la apropierea“ dintre Biserica Ortodox a rusa si cea Catolica.