Preturile productiei industriale, atat pe piata interna, cat si externa, au inregistrat un avans de 5,6% in luna august a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, potrivit Institutului National de Statistica. Fata de luna iulie din 2007,
Preturile productiei industriale, atat pe piata interna, cat si externa, au inregistrat un avans de 5,6% in luna august a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, potrivit Institutului National de Statistica. Fata de luna iulie din 2007, preturile productiei industriale s-au majorat cu 1,2%. Raportat la sectorul de activitate, produsele din industria prelucratoare s-au scumpit cu 1,5% in august, comparativ cu iulie, iar cele din energia electrica si termica, gaze si apa s-au apreciat cu 0,1%. O diminuare a preturilor a fost vizibila in industria extractiva, aceste produse fiind mai ieftine cu 0,5% in august, fata de iulie.
Raportul INS noteaza ca, pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au avut produsele din industria bunurilor intermediare (+1,9%), industria bunurilor de capital (+1,9%), industria bunurilor de uz curent (+1,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,0%). Produsele din industria energetica au fost singurele care au avut un pret mai mic in august (-0,2%), comparativ cu luna precedenta.
Fata de august 2006, in perioada similara din 2007, industria extractiva a fost sectorul in care preturile au crescut cel mai mult (+14,0%), urmat de energie electrica si termica, gaze si apa (+7,7%).
Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total s-au inregistrat in industria prelucratoare (+4,4%).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.