Preturile productiei industriale, atat pe piata interna, cat si externa, au inregistrat un avans de 5,6% in luna august a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, potrivit Institutului National de Statistica. Fata de luna iulie din 2007, preturile productiei industriale s-au majorat cu 1,2%. Raportat la sectorul de activitate, produsele din industria prelucratoare s-au scumpit cu 1,5% in august, comparativ cu iulie, iar cele din energia electrica si termica, gaze si apa s-au apreciat cu 0,1%. O diminuare a preturilor a fost vizibila in industria extractiva, aceste produse fiind mai ieftine cu 0,5% in august, fata de iulie.
Raportul INS noteaza ca, pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au avut produsele din industria bunurilor intermediare (+1,9%), industria bunurilor de capital (+1,9%), industria bunurilor de uz curent (+1,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,0%). Produsele din industria energetica au fost singurele care au avut un pret mai mic in august (-0,2%), comparativ cu luna precedenta.
Fata de august 2006, in perioada similara din 2007, industria extractiva a fost sectorul in care preturile au crescut cel mai mult (+14,0%), urmat de energie electrica si termica, gaze si apa (+7,7%).
Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total s-au inregistrat in industria prelucratoare (+4,4%).