Doi directori de imagine de la televiziunea publica planuiesc inconjurul Europei pentru a filma povestile „lupilor de mare", intr-un mic velier mestesugarit intr-o curte clujeana.

Mihai Patrascu si Cristi Ilea vor sa intinda pinzele intr-o peripetie marina prin aproape 20 de tari europene, inarmati cu banda magnetica cit pentru 12 documentare. In barcuta „bricolata" Allegro, pe care tatal lui Mihai a cioplit-o cu mina lui.

Desi stiu ca un „om cazut in apa e aproape imposibil de recuperat pe furtuna", mai ales dintr-un velier mereu inclinat, directorii de imagine de la TVR sint chititi sa inconjoare Europa la anul. Daca o vacanta de o luna, doua pe marile europene ii costa cite 1.000-1.500 de euro, o astfel de expeditie ar ajunge la 100.000-150.000 de euro, suma pentru care cei doi cauta acum sponsori. „Vrem sa facem 12 documentare despre 12 lupi de mare din fiecare loc in care ne vom opri, care fie hoinaresc prin lume impinsi de dorinta de a cunoaste, fie se intrec cu secundele in competitii tacute si spectaculoase. Calatoria ar dura sase luni si va fi facuta impreuna cu o televiziune. Nu ne-ar deranja sa fie Travel Channel", glumeste Cristi Ilea. „Marinarii" de la TVR, stabiliti in Bucuresti, vor naviga prin Marea Neagra, apoi vor cobori Bosforul, vor strabate Marea Marmara, Marea Egee, Marea Ionica si Marea Mediterana. Vor trece prin strimtoarea Gibraltar in Oceanul Atlantic, apoi prin Marea Minecii si Marea Nordului, pina in Germania. Acolo, Allegro va intra pe canale, pe Rin si, intr-un final, pe Dunare, oprindu-se doar la Marea Neagra.

Ideea expeditiei i-a venit lui Mihai anul trecut, cind a dat peste un suedez de 71 de ani inradacinat de 15 ani intr-un golf pustiu din Marea Ionica. Iarna isi priponeste barca de copaci, vara se plimba cit vede cu ochii si mai cistiga un ban de pe urma citorva turisti, intr-o barca „mult mai mica si mai veche" decit cea a lui Mihai si Cristi. Allegro poarta pecetea muzicianului clujean Alexandru Patrascu, fost interpret la trombon la Opera Maghiara din Cluj cu un singur vis: sa-si construiasca o barca. Autodidact, cu timplaria in singe, a facut mici pasi spre primul velier „home made", vindut insa in ’88 din cauza birocratiei. „Atunci era nevoie de o gramada de aprobari pentru a-si pune barca pe apa, chiar si pentru doua, trei mile", spune fiul muzicianului. Securitatea si granicerii intirziau navigarea chiar si o jumatate de an.

Alexandru Patrascu s-a lasat pagubas doar pina dupa revolutie, cind, iesit la pensie, si-a cioplit o barca noua in curtea casei sale din Cluj, dupa o schita de zece centimetri dintr-o revista de profil. „A lucrat-o cu unelte rudimentare. Ca sa taie lemnele, a facut un circular caruia i-a pus un motor de la o masina de spalat. Toate dimensionarile lemnului le-a facut «dupa ureche» si a iesit cam la fel ca in proiect", spune Mihai Patrascu. Din ’93, velierul lung de 8,8 metri a dat piept cu apele din Bulgaria, Turcia sau din Grecia. Dupa moartea muzicianului, in 1999, barca cu pinze a intrat sub comanda fiului Mihai, care a inlocuit vechiul motor de noua cai-putere, pornit la sfoara, cu unul de 20 si care investeste acum vreo sapte-opt mii de euro pe an in micutul Allegro.

Acum patru ani, Mihai Patrascu se „inhaita" intr-o adevarata odisee marina cu colegul sau de la TVR, Cristi Ilea, cu care, un an mai tirziu, cistiga locul 3 la una dintre etapele regatei internationale pentru barci de croaziera Odyssail, din Creta. „Anul trecut am fost la o alta editie a Odyssail, unde s-a intimplat sa cistigam la clasa de barci pina in noua metri. Nu avem informatii cum ca ar exista o alta barca de croaziera romaneasca cu vele care sa fi cistigat o regata internationala", spune Cristi Ilea. Si vara aceasta le-a adus un loc 7 la grupa lor intr-o alta regata, Regata Marii Egee.

De-a lungul competitiei de anul acesta, Mihai si Cristi au tinut un blog cu impresii care se gaseste la adresa http://allegro.dordeduca.ro